Ajvar
shutterstock
Ajvar

shutterstock

Ajvar, Foto: shutterstock

Sezona pripreme zimnice uveliko je u toku, miris pečenih paprika širi se po soliterima, dvorištima, parkovima...

Međutim, Beograđani bi trebalo da znaju da zbog pečenja paprika mogu da budu novčano kažnjeni, pa čak i da završe u zatvoru!

Da li spremate ajvar?

 

Nije tajna da baš krajem septembra i početkom oktobra žitelji prestonice traže pogodno mesto za pečenje paprika, bilo da je reč o zelenim površinama ispred zgrada, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, pa čak i na krovovima solitera.

Međutim, ovo baš i nije po propisima, pa kazna za pečenje paprika na terasi ili na neadekvatnoj javnoj površini iznosi 10.000 dinara, a ukoliko građani odbiju da plate, oni mogu da menjaju novčanu kaznu sa pet dana zatvora.

Mnogi građani crvene šilje peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko.

Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan deo se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, najviše sa Čukarice, Novog Beograda, Palilule, Zemuna, Rakovice, mada se miris pečenih paprika mogao osetiti i u najužem centru Beograda.

Nisu retki bili ni slučajevi kada su zbog pečenja paprika bili pozivani i vatrogasci.

Bilo da se radilo o manjim požarima, bilo o lažnim uzbunama zbog komšija koje su uznemirili jaki mirisi u zgradama.

Kazne je moguće izbeći pošto u prestonici postoje lokacije na kojima je dozvoljeno roštiljanje, poput Ade Ciganlije.

Međutim i tu treba biti oprezan jer ako palite vatru u blizini šume, možete biti kažnjeni sa 10.000 do 50.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: