SPORNI RADOVI Albanci tvrde da niko ne ugrožava Dečane?!

Kosovski ministar infrastrukture Palj Ljekaj rekao je da su u toku građevinski radovi na putu Dečani-Plav i tvrdi da oni nisu pretnja zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Visoki dečani
Visoki dečani, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Ljekaj je za prištinski dnevnik Bota Sot kazao da se obnova puta između Dečana i granice sa Crnom Gorom odvija prema planu i ugovoru, preneo je Unmik u svom pres klipingu.

"Srpski građani i verske institucije na Kosovu ne bi trebalo da postupaju u skladu sa voljom Beograda, jer će to samo dovesti do problema i prepreka za njihovu integraciju na Kosovu", rekao je Ljekaj.

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je pre nekoliko dana, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Eparhija raško-prizrenska navela je i da je redovno naglašavala da Crkva nije protiv gradnje puteva, ali da izgradnja magistralnog puta neposredno pored najznačajnijeg UNESKO spomenika svetske kulturne baštine na ovom prostoru predstavlja ne samo kršenje postojećeg zakona, već anticivilizacijski čin koji će naneti veliku štetu manastiru Visoki Dečani.

Navedeno je da će put dovesti do povećanja saobraćaja, prolaska teških vozila, dodatnog zagađenja i buke koji će prostoru oko manastira kao jednoj od retko sačuvanih oaza mira i tišine naneti nepopravljivu štetu.

Podseća se da je 2014. godine, zahvaljujući čvrstom međunarodnom stavu i spremnosti tadašnje kosovske vlade zaobilaznica započeta i svečano otvorena uz prisustvo gradonačelnika Dečana i Plava, ali da su radovi ubrzo zaustavljeni, a da je inicijativu za gradnju puta pored manastira krajem prošle godine obnavio sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

 • Korisnik: pera
  31/05/2018 - 18:01
  SITNE PROVOKACIJE
 • Korisnik: Marija
  31/05/2018 - 17:51
  Sa njima ne moze normalno da se funkcionise !!!
 • Korisnik: Ljubisa
  31/05/2018 - 17:41
  Vi ste destrkutivan narod, koji unistava sve pred sobom .
 • Korisnik: Tomi
  31/05/2018 - 17:28
  Njima sve gori pod nogama!
 • Korisnik: paramonte
  31/05/2018 - 16:19
  Oni unistavaju sve zivo.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi