POLICIJA IZDALA CRVENO UPOZORENJE GRAĐANIMA! Ako vas pozove NEPOZNAT BROJ i pita "Da li me čujete?" ne smete OVO da odgovorite!

Podelite ove informacije sa svima koje poznajete!

Telefoniranje
Telefoniranje, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Ako čujete na telefonu ovo pitanje, momentalno prekinite vezu i ne odgovarajte na pitanje ni pod kojim uslovom.

Širom sveta je ovo proglašeno kao "crveno upozorenje" od strane policije i prevarantima je cilj da od vas čuju reč "Da".

Odgovor “Da” bi odmah nakon toga usledio i tada vas prevaranti drže u šaci. Policije širom sveta su prihvatile ovo upozorenje kao ozbiljno. Mnogi ljudi su prijavili da su ih prevaranti zvali i pokušali da privuku njihovu pažnju.

 

To znači da je rizik i dalje na snazi. Svako bi trebalo da bude na oprezu ako dobije čudne telefonske pozive od nepoznatih brojeva.

Evo kako prevaranti funkcionišu:

Dobijete poziv od nepoznatog broja i javite se. Glas sa druge strane veze (koji može biti robotski) pita: “Da li me čujete?” ili slično pitanje. Nakon toga se vaše “Da” snima.

Ako neko nasedne na prevaru i kaže “Da”, prevaranti počinju da naplaćuju usluge koje nikada zapravo niste prijavili. Oni će zvati kako bi od vas zahtevali vraćanje kreditne kartice ili novca, koristeći vaše “Da” kao dokaz da ste se prijavili za servis. Srećom, vaš odgovor ne znači da ste zaista potpisali bilo kakav ugovor.

Ako odgovorite “Da” slučajno i instiktivno, ne paničite. Vi ne dugujete pare onome ko vas je pozvao, samo zato što on ima vaš snimljen glas.

Oni će vas možda aktivirati za neke proizvode i početi da šalju račune, ali sve dok im ne date informacije o kreditnoj kartici, nećete ostati bez novca. Ako primite pozive koji zahtevaju isplatu od vas ili pokušaju da vas prevare, zapišite broj i prijavite ga policiji.

Takođe je dobra ideja da obratite pažnju na telefonske račune i kreditne kartice nakon što primite ovakve pozive. U slučaju da otkrijete informacije o svojim finansijama, obratite pažnju na čudne račune koji mogu da se pojave na vašoj kreditnoj kartici.

Prema rečima “Fox News”-a, svako bi trebalo da preduzme sledeće mjere bezbednosti: ne javljajte se na broj koji vam je nepoznat, ne odajte nikome svoje lične podatke, ne potvrđujte svoj broj preko telefona, ne odgovarajte na pitanja preko telefona.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: stefan
  19/11/2018 - 23:24
  U Švedskoj je dovoljno telefonom DA za bilo koju prevaru. To je tamo već stara fora
 • Korisnik: dexi
  19/11/2018 - 21:58
  Ja sam gotov, javljam se sa Da, skinuce mi svih 320 din. sa računa. Očigledno sam u problemu
 • Korisnik: nedjo
  19/11/2018 - 12:18
  daaaaaaaaaaaaaaaaaaa
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi