Beograd
E-stock/Katarina Mihajlović
Beograd

E-stock/Katarina Mihajlović

Beograd, Foto: E-stock/Katarina Mihajlović

Zaposleni u prosveti u Srbiji dobiće od naredne godine povećanje od 14 odsto, potvrdila je Jasna Janković predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije

PROČITAJTE JOŠ:

 

Vlada Srbije je obećala prosvetarima povećanje plata za 14 odsto od naredne godine, a dodatnu povišicu od 21 procenat najkasnije do 2022. godine. Jasna Janković otkriva detaljan plan ministra finansija Siniše Malog o povećanju zarada prosvetarima.

- Prošle nedelje, kada su sindikati prosvetnih radnika okončali štrajk, Vlada nam je obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru. Od januara naredne godine garantovali su nam povišicu od 14 odsto, a za predviđeno povećanje do ukupno 35 do 36 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu i da se sada ne zna hoće li biti realizovano kroz dve ili kroz tri godine - otkrila je Jankovićeva.

To se odnosi na učitelje, nastavnike, profesore, psihologe, pedagode, bibliotekare i sekretare. Janković je kazala da o procentu povećanja govori na osnovu informacija proizašlih iz potpisanog kontrolnog sporazuma Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, o čemu potvrdu treba da da i sama vlada.

 

Tim dokumentom je, kako navodi, propisana dinamika povećanja plata zaposlenima u javnim službama u kojoj je pola miliona zaposlenih u prosveti, zdravstvu, kulturi i nauci iu zavisnosti od prihoda državnog budžeta.

On se odnosi na period od 30 meseci i prosveta tim dokumentom dobija najveće povećanje od 35 odsto, što znači da će posle povećanja od 14 odsto od Nove godine, prosvetnim radnicima do 2022. godine pripasti povećanje od dodatnih 21 odsto, objašnjava Janković.