SRBI SLAVE VELIKI PRAZNIK Ako planirate nešto, započnite to danas! Valja znati i OVU stvar

Sveti Pantelija se obeležava sedam dana od Svetog Ilije

Sveti Pantelejmon
Sveti Pantelejmon, Foto: Youtube Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 9. avgusta obeležavaju praznik Svetog Pantelejmona, a evo šta po običajima treba na ovaj dan započeti!

Pantelejmon se rodio u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. U mladosti ga je medicina najviše zanimila, a nakon što je, kako predanje kaže, jednom slepom čoveku vratio vid, njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara.

Pročitajte još

Optužili su ga da je hrišćanin, što je u to vreme bila najopasnija optužba zbog koje je morao na suđene pred carom Maksimilijanom. Pantelejmon je i pred ovim vladarom pokazao svoje isceliteljske moći.

Priča o čudima koje izvodi sve više su se širile, i privlačile su sve veći broj ljudi hrišćanstvu. Car Maksimilijan je odlučio da ga zatvori i izloži strašnom mučenju.

"NE MOGU VIŠE" Poslednje reči profesora čuvene srpske gimnazije! Trenutak potom desila se tragedija! (FOTO)

Pantelejmonu se u tamnici Bog više puta prikazao. Pokušavali su da ga više puta ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je on sam svojim dželatima dozvolio da ga ubiju.

Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Mošti ovog sveca čuvaju se na Svetoj gori, veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona.

Hrvati jure dvojicu Srba! Policija krenula u akciju! Državljani Srbije napravili haos u hrvatskoj prestonici!

AUTOR: Alo/24sata.hr/V.M. DATUM I VREME: 08.08.2019. 18:21 Policija krenula u poteru! Hrvatska policija, Foto: Youtube/Printscreen Zagrebačka policija od 7. marta traga za dvojicom državljana Srbije (31) i (48), koji su s uhapšenim 53-godišnjakom, takođe državljanom Srbije, opljačkali Zagrepčanina (80) nanevši mu tom prilikom teške povrede usled kojih je naknadno preminuo.

Jedan od najlepših manastira na Atosu posvećenih je Pantelejmonu, a među ktitorima tog zdanja bio je i car Lazar.

MILIČINA ISPOVEST O KRAĐI BEBE ŠOKIRALA JE SRBIJU U javnost isplivali još jeziviji podaci! Preokret kakav niste mogli ni da zamislite (FOTO)

Delovi njegovih moštiju nalaze se i u Beogradu, u Ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i u hramu Svetog arhangela Gavrila.

Običaji i verovanja

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to. Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

AKO VAM SE POKVARI AUTO U GRČKOJ Ako tražite davno izgubljene prijatelje, ako vam detetu treba lekar! Ovo je čovek koji će vam pomoći! Posebno voli Srbe (FOTO)

Ko se sprema za put, treba da krene baš danas. Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih vozača i onih kojima je drum drugi dom.

Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta.

IZMERILI MU 140 CENTIMETARA Zoran iz Niša je treći put pobedio na neobičnom takmičenju! Kad tek čujete koliko puta može da obmota... (FOTO)

Ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

BONUS VIDEO: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi