Vladike sa „ajfonom“
društvene mreže
Episkopi šetaju smart telefone i jure prestižne funkcije

SPC

Episkopi šetaju smart telefone i jure prestižne funkcije, Foto: SPC

Naime, dok se srpske vladike na dugačkim sednicama Svetog arhijerejskog sabora svim silama otimaju oko upražnjenih popularnih eparhija, društvenim mrežama kruže njihove fotografije, najverovatnije nastale tokom proteklog vikenda, kada su sa patrijarhom boravili na Kosovu, a na kojima se vidi kako u rukama drže popularne, papreno skupe, najnovije modele „ajfon“ telefona! U to da ovi duhovnici svi do jednog imaju smart (pametne) telefone, nema sumnje, ali je fascinantno to da pojedini ne skidaju prste s njih čak ni kad prisustvuju služenju liturgije, što je zabeleženo u Prizrenu...

Inače, vladike ovih dana, osim što čačkaju telefone i polažu finansijske račune patrijarhu Irineju, vode na Saboru ljutu borbu za četiri upražnjene eparhije. Naime, kako saznajemo od dobro obaveštenog izvora iz SPC, vladike se utrkuju za mitropoliju dabrobosansku, eparhije nišku, mileševsku, kao i kanadsku, kojom trenutno upravlja lično patrijarh. Tako se, kako saznajemo, za episkopa kanadskog trenutno utrkuju čak četiri kandidata i to protosinđel Vasilije Gavrilović, iguman manastira u Miltonu, vladike Irinej Dobrijević, Longin Krčo i Mitrofan Kodić.

Vladike sa „ajfonom“

društvene mreže

Vladike sa „ajfonom“, Foto: društvene mreže

- Isti slučaj je i sa mileševskom eparhijom. Za nju je veoma zainteresovan mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, koji bi je rado stavio pod okrilje srpske crkve u Crnoj Gori, ili da bude barem deo nje. Osim njega i mnoge druge vladike bi rado u tu eparhiju, pa se svako od njih trudi da pridobije poverenje patrijarha i nametne mu svoju želju - priča naš izvor.
On kaže da je trka veoma neizvesna i kad je u pitanju dabrobosanska eparhija.

- Iako mitropolijom dabrobosanskom privremeno upravlja episkop hercegovački Grigorije Durić, koji bi želeo tu i da ostane, vladika Jević je omiljeniji kod protektora Valentina Incka, koji je veoma uticajan - priča naš izvor.

On navodi da bi nakon razrešenja niškog vladike Jovana Purića, patrijarh Irinej mogao narednih godinu dana privremeno da upravlja njom. Naime, on je tu nekad bio episkop, emotivno je vezan za nju i nema poverenja u vladike kad je ta eparhija u pitanju.

- Za Niš su gotovo svi zainteresovani i mnogi su to otvoreno rekli patrijarhu, međutim, sve su prilike da će je on lično preuzeti - otkriva naš sagovornik.

Amfilohije ne da da se Filaret vrati

Kao što smo već pisali, velika verovatnoća je da će na ovom Saboru doći do “vaskrsnuća“, odnosno povratka smenjenog vladike Filareta. On, kako saznajemo, za povratak ima podršku velikog broja vladika, a najveći protivnik njegovog povratka je mitropolit Amfilohije. Radović sada pokušava da okrene jedan deo vladika protiv Filareta, koji je smenjen prošle godine, ali teško da će mu to poći za rukom.

Komentari (23)

milun

19.05.2016 16:44

Vladika Jovan je pokusao da zavede liturgiski i zemaljski red medju u parohijama. Pojedini parohi nisu prihvatili rotacije jer su u decenima upravljali parohijama u kojima su se ponasali kao naslednici! Zahvaljuci visegodisnjem prijateljstvu sa predhodnoim vladikom, medjusobnom poveznoscu u raznim biznisima uspeli su da Vladiku Jovana dovedu u trenutnu situaciju. Nazalost i crkva se kadrovski nalazi u sistemu vrednosti koji se sprovodi u drustvu i gde je licni interes iznad opsteg!

Pravoslavac

19.05.2016 16:44

Kakvi ste vi bezveznjakovici. Da barem malo poznajete SPC i da znate o cemu i kome pisete, znali biste da ovo na slici nisu uopste vladike SPC, nego dvojica episkopa iz Grcke. Poznata slika, samo eto vi nemate pojma o tome pa pravite kao neku vest. Gde vam je novinarska etika, pitam se?

Griffin

19.05.2016 16:49

Telefone su dobili u paketu,provajderu to odgovara.Sami najverovatnije nisu trazili nove ili najnovije. Pljujemo ih za sve,pa da ih zaobidjemo bar za to. Sto je veci broj korisnika,to su jeftiniji. Moj zet ima firmicu,placa 20 telefona,dali su mu za 3000 najskuplji model koji su imali. Mozete li crkvu da zamislite i broj telefona koji koriste? Provajderu ne znaci nista jeste li civil ili ste crkveno lice.

milan

19.05.2016 19:07

@Griffin - vera podrazumeva uzdrzanost od materijalnih dobara uz prednost duhovnih

Vera

19.05.2016 17:53

ISTINA ČOVEKA OSLOBADJA ko i onih 30 000 srba koji su posle priznanja da julijanski kalendar nije tačan prešli u katolike samo šteta šta ni ne sme da se kaže koliko ih je prešlo u muslimane…ako nekome ceo život ispireš mozak pa nije lud da ti to dozvoli da mu radiš i do kraja života!?

sumadinka

19.05.2016 18:41

Kad shvatite da je crkva institucija kao i svaka druga (bolnica, ministarstva razna, apoteka) a pop zaposleno lice, onda će vam biti zao što masnoj koki mazete du...Pre par godina u mom komšiluku dodje seoski pop da sveti vodicu za slavu. Po završetku čina gazdarica mu dade 500 dinara. Njegov podmseh i reči koje joj je izgovorio nateralo je da ga prvo izbaci iz kuće a drugo da ga više ne poziva u kuću uopšte. I o čemu se tu radi o bezobrazluku, stotinak kuća po hiljadarka pa vi vidite...

milan

19.05.2016 19:09

nebitna je nacija pop je pop

milan

19.05.2016 19:20

namece se pitanje da li eventualne vrednosti koje crkva propoveda mogu da se izučavaju u skoli dali su nam kao drustvu potrebne i u kojoj meri da li donose prosperitet i ekonomsku sigurnost i pitanje porekla imovine prvenstveno tkz verskim vođama i finansiranja verskih zajednica iz budzeta obaveze prema drzavi porezi na nekretnine i na tarife raznih obreda plaćanje struje vode telefona grejanja .....itd

P.T.

19.05.2016 20:03

Evo i popovi kao starlete. Zlatni ajfon. Zlatne kajle. Posle će i silikoni u usta itd...

sunadinac

19.05.2016 20:06

Sta se desava sa pedofilijom su SPC?

daca

19.05.2016 20:34

A pedofilija, sta je sa vladikom Pahomijem?

goran

19.05.2016 20:38

Mislim da se iz nekog razloga na SPC,kao stozer srpskog drustva vrse konstantni i vrlo cesto neopravdani napadi. To u drugim crkvenim konfesijama na ovim prostorima nije slucaj. Svi narodi stite svoje verske vodje. Eto, danas te telefone imaju cak i romi djubretari i to nikom ne bode oci, ali u rukama vladika SPC kao da su postali zlatne poluge.

Beba

19.05.2016 21:11

Da li ce neko nekada pretresti Amfilohija?

Sever

19.05.2016 22:40

BOJKOTUJTE DAVANJE PARA I VREDNOSTI CRKVI!!! NE DAJTE PRILOGE! OCIGLEDNO NE DAJETE BOGU ZA MILOST NEGO DJAVOLIMA ZA RADOST!!!!! POSVETITE SE BOGU SA VISE MOLITVI GDE GOD SE NALAZITE!!! Ne mora da se ide u crkvu da bi se dale pare nego da Bogu i svecu svome se obratite!!!

joka

20.05.2016 06:21

Nema vecih lopova od njih

Nestor

20.05.2016 10:32

Kad vidite da voze kola i do 100,000 evra vrednosti i ajfoni i skupi hoteli dodje vam muka jer ni jedan PRAVI VERNIK NI BOZIJI SLUGA TO SEBI IZ MORALNIH I OSTALIH RAZLOGA NEBI DOZVOLIO,uMESTO NJIMA DAJTE SIROTINJI I ONIMA KOJE POZNAJETE LICNOI ZNATE DA SE PATE ,I ZNACETE KOME STE DALI I BOLJE CETE SE OSECATI

AMORALNI

20.05.2016 10:34

Od davnina se govorilo i znalo Popovi Lopovi

darko

20.05.2016 14:09

@AMORALNI - Ako tako mislis nemoras da sudis.Postoje sudovi o tome.Sebi dajes veliku slobodu da sudis,a nisi sudija.

Zeljka

20.05.2016 10:41

Jos da se itetoviraju,stave silikone u usta i jave u PAROVE ,DNO DNA

darko

20.05.2016 13:58

@Zeljka - Željka sramota je da tako nešto govoriš.Pogledaj prvo sebe u ogledalu

Helena

20.05.2016 16:50

Sramota je braco govoriti nesto i jos gore suditi a niste ni upuceni u funkcionisanje crkve i crkvenih povlastica. Sudite i klevecete o mercedesima koji kada kao crvka mozete dobiti. Sramota je za narod i nasu veru ovo sto citam. Oni nas stite,mole se dano- nocno za nas mir i radost. Svoj put su izabrali... Ako vec ne mozete lepu rec dati, nemojte ni kaljati ugled. A ovi bezboznici, ' ateisti' , isfrustrirsni pederi koji nemaju zivot i bes ispoljavaju crkvi i pisu ovakve clanke i njima mir.

Teodor

21.05.2016 09:51

@Helena - Срамота је сестро драга прекршити заклетве скромности и потчињења а не рећи истину . Зар је грех приметити гладне и болесне с једне стране а луксуз и бахатост с друге стране. Није грех борити се за истину. А да им требају најскупљи телефони, аута, хотели и остало - не требају им. Сетите се блажепочившег Патријарха Павла који их је кротиковао за исте ствари и како је он ходио овом земљом. Праштајте и с милим БогомJ

DOBIVOJE MLANCA

22.05.2016 10:08

SLAZEM SA VECINOM KOMNTARA DA NAM JE CRKVA ZABORAVILA NA NAROD I NJEGOVE PATNJE,DA JE ODLASKOM ONOG SISTEMA PROSTO POLUDELA VINULA SE U NEBESA I NEVIDI NIKOG PRED I PORED SEBE.DODUSE TO CINE VLADIKE,POPOVI,KALUDJERI U MANASTIRIMA.ETO JA SAM SVEDOK PONASANJA IGUMANA STUDENICKOG TIHONA KOJI SVE STO SU VEKOVIMA PRECI DONOSILI I KUCILI PRODADE,STOKU,MASINE,SADA SECE SUMU I GDE TAJ NOVAC SKLANJA TO TREBA PATRIJARH DA ZNA NAROD SE ZALI PISE PRIGOVARA A SVI SE PRAVE LUDI.SAMI ODBISE NAROD OD CRKVE.