bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Akcija besplatnih preventivnih pregleda, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, biće nastavljena u nedelju, 16. juna, od 8 do 17 časova, u više od 200 zdravstvenih ustanova širom zemlje.

I ovoga puta akcenat je dat deci, za koju će biti organizovani preventivni sistematski pregledi u dečjim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u nedelju će biti u prilici da besplatno obave:

  • dermatološki pregled mladeža
  • tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Zbog velikog interesovanja, građani će i ovoga puta bez zakazivanja, u domovima zdravlja, opštim bolnicama, kliničkim i kliničko-bolničkim centrima moći da:

  • izmere krvni pritisak
  • urade ultrazvučni pregled abdomena
  • provere nivo šećera u krvi
  • kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja: http://www.zdravlje.gov.rs.

- U zdravstvenim ustanovama iz Preševa, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja i Tutina, preventivni pregledi će umesto u nedelju, 16.juna, biti organizovani sedam dana kasnije, odnosno 23. juna, zbog predstojećeg verskog praznika - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da učestvuju u nedeljnoj akciji, obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

Posebno pozivamo roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, da iskoriste priliku i na brz i efikasan način provere zdravlje svoje dece.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading