KUVAĆEMO SE SAMO TAKO! Ka Srbiji juri anticiklon iz Afrike - biće 39 stepeni, evo od kad
Foto: Shutterstock

U četvrtak temperatura pada na 4 stepena!

Kako najavljuje RHMZ, do petka, 14. juna biće promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme. Može doći i do grada, sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.

Kako je najavio meteorolog amater Marko Čubrilo, pretežno oblačno uz kišu i pljuskove biće i u četvrtak, posebno u prvom delu dana nad severnim, zapadnim i središnjim predelima. Vetar će biti severozapadni, dok će se dnevna najviša temperature vazduha kretati od 15 do 23 stepena Celzijusa, i to će biti najsvežiji dan ove nedelje.

vreme

Foto: Prinstcreen

 

 

- Noć ka petku će biti vrlo sveža uz moguću pojavu magle i minimalnu temperaturu od 6 do 12 stepeni, lokalno samo oko 4 stepena Celzijusa, dok će u petak dnevni maksimum biti od 21 do 27 stepeni Celzijusa. Za vikend će biti ponovo sunčano i toplije uz maksimalne dnevne temperature od 25 do 32 stepena Celzijusa – najavio je Čubrilo.

vreme

Foto: Prinstcreen

 

 

Stiže afrički anticiklon

Međutim, posle toga nam stiže pakao.

Kako je najavio meteorolog Ivan Ristić za "Blic", afrički anticiklon trenutno se nalazi iznad Severne Makedonije i južne Srbije. Upravo zbog toga, u južnoj Srbiji se ne očekuje zahlađenje do petka.

- Sećamo se da smo imali ovaj afrički ciklon negde u januaru. On je doneo veoma visoke temperature za zimsko godišnje doba. Ipak, on se posle povukao početkom proleća, pa smo imali hladnije proleće. Trenutno se afrički anticiklon nalazi iznad Severne Makedonije i Srbije. On se stalno pomera severnije i južnije - pojašnjava meteorolog za "Blic".

Sledeće nedelje 39 stepeni!

Iako će se anticiklon iz Afrike na kratko povući, Ristić kaže da će se sredinom sledeće nedelje ponovo vratiti na naše područje i to sa temperaturama još višim nego prethodnog puta.- Oko 20. juna on se vraća iznad Srbije, Severne Makedonije i Grčke, a stiže iz Libije i Tunisa. Temperatura može da dostigne od 35 do 39 stepeni, a na udaru će biti južna Srbija. Sredinom sledeće nedelje ćemo bukvalno da prokuvamo - pojašnjava Ristić.

vreme

Foto: Prinstcreen

 

 

Sledeća sedmica pun pogodak za more

Kako kaže on, sledeća nedelja je pun pogodak za odlazak na more, jer će temperature vode u Grčkoj i Crnoj Gori biti savršene za kupanje.

- Sledeća sedmica je idealna za odlazak na letovanje u Grčku ili Crnu Goru. Temperatura mora u solunskoj regiji dostići će 26 stepeni, dok će u Crnoj Gori biti od 23 do 25 stepeni. Idealno za kupanje - kaže Ristić.

Početak jula donosi prosečne temperature za ovo doba godine

Ipak, dobra vest je što se afrički anticiklon neće zadržati dugo, te se već krajem juna povući i doći će do osetnog osveženja.

- Poslednje nedelje juna i početkom jula afrički anticiklon biće potisnut, te nas čekaju mnogo prijatnije temperature koje su očekivane za ovo doba godine. Prva nedelja jula donosi nam dnevni prosek od oko 30 stepeni - pojašnjava Ristić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading