Sveti Nikita ispovednik
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Sveti Nikita ispovednik, episkop halkidonski. U mladosti se odrekao sveta i udaljio se na podvig monaški. Prosijavši vrlinom kao sunce, zapažen je bio od starešina crkvenih i uzvišen na presto arhijerejski u Halkidonu. Kao arhijerej beše naročito milostiv prema bednim, i staraše se mnogo o sirotama, o udovicama i ništim. Kada zli Lav Jermenin ustade protiv ikona, ustade i ovaj svetitelj Nikita mužestveno u odbranu ikona, obličavajući cara i objašnjavajući značaj ikona. Zbog toga je pretrpeo mnoga uniženja, ozlobljenja i tamnovanja. 

Najzad bi proteran u izgnanstvo za veroispovedanje, i u trudovima i stradanjima predstavi se Gospodu, da primi venac slave u Carstvu Božjem.

Tropar (glas 4):

Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Nikita, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Zato danas obavezno udelite milostinju onima kojima je potrebna.

Prema narodnim verovanjima, na današnji dan valja da se pospremi kuća i ode se u posetu najbližima. Treba izbegavati svađe i nikako ne bi trebalo uzimati iglu u ruke.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading