SRBI DANAS SLAVE VELIKE SVETITELJE Jednu stvar ne smete da radite ni pod tačkom razno, verovanje kaže da donosi NESREĆU
Foto: Youtube/Printscreen

Sveti apostol Karp, jedan od Sedamdesetorice apostola, beše pratilac i sluga svetog apostola Pavla; raznosio je njegove poslanice onima kojima behu namenjene. Podvizavajući se mnogo sa apostolom Pavlom u propovedanju blagovesti Hristove, sveti Karp pretrpe mnoge napasti.

Zatim bi od apostola Pavla postavljen za episkopa grada Verije u Trakiji. No sveti Karp potrudi se propovedajući evanđelje Hristovo i na ostrvu Kritu. Tu on primi u svoj dom i svetog Dionisija Areopagita. Tu on vide i Gospoda koji mu se javi u viđenju, kada Ga Karp moljaše da kazni dva grešnika, i ču glas Gospoda koji mu govoraše: Muči Mene još, jer sam gotov da ponovo budem raspet za spasenje ljudi.

Sveti Dionisije Areopagit svedoči o svetom Karpu i to, da nikada nije počinjao činodejstvovati prečiste i Životvorne Tajne dok prethodno nije imao s neba božansko viđenje.

Episkopujući u Veriji, sveti Karp obrati ka Hristu Bogu mnoge neznabošce. Izobličavajući pak Jevreje, on neke od njih ubedi da veruju, da je Hristos koga su oni raspeli – istiniti Bog i Tvorac svega.

Ali ga zato ostali Jevreji surovo i nemilosrdno mučeše i ubiše, i on predade Dušu svoju u ruke Gospodu.

A česne mošti njegove bogobojažljivi hrišćani sahraniše u tom istom gradu, i one mnogim bolesnicima davahu isceljenja u slavu Hrista Boga našeg.

Sveti Alfej je bio otac dvojice apostola iz Dvanaestorice, i to: Jakova Alfejeva i Mateja Evangelista. Skončao je svoj zemaljski život mirno. Bio je iz galilejekog grada Kapernauma, ali je neizvesno gde je propovedao Evanđelje. Sveti Dionisije Areopagit sa velikom pohvalom govori o apostolu Karpu.

U svojoj poslanici monahu Demofilu on kaže o svetom Karpu: Ovaj muž beše veliki po svojim vrlinama i odlikovaše se tako uzvišenom čistotom uma, da je posedovao veliku sposobnost za bogoviđenja.

Običaji i verovanja

Na današnji dan, prema narodnim običajima, žene ne treba da se bave ručnim radom, a muškarci da idu u lov.

Verovanje kaže da će vas zadesiti nesreća.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading