meso
Foto: Alo/Vladimir Marković

Kardiovaskularne bolesti iz godine u godinu povećavaju broj umrlih u Srbiji, tvrde naši lekari.

Dr Miljko Ristić je jednom prilikom otkrio da svake godine gubimo više od 55.000 ljudi, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu.

Ishrana zauzima prvo mesto kada je reč o faktorima rizika, zbog čega je važno da obratimo pažnju na namirnice koje konzumiramo. Kada je meso u pitanju, neke vrste su značajno korisnije od drugih, ističe nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavavi.

Ona kaže da meso može da utiče na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke:

Masna riba

Losos, skuša, sardina i pastrmka su odličan izbor. Imaju visok saržaj omega-3 masnih kiselina i mogu da budu izuzetno korisne za zdravlje srca.

"Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama koje dokazano smanjuju upalu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nastanka srčanih aritmija", kaže Nanavati za SheFinds i dodaje da pomažu u smanjenju triglicerida u krvi, što je ključno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Prema njenim rečima, masnu ribu možete da jedete nekoliko puta nedeljno.

Meso živine

Piletina i ćuretina takođe spadaju u grupu mesa koju preporučuju stručnjaci, a razlog je taj što sadrže niže nivoe zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom.

"Pružaju vam visokokvalitetne proteine i esencijalne hranjive stvari poput niacina i selena, podržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema", kaže nutricionistkija, dodajući da niacin pomaže u kontroli holesterola, dok selen deluje kao antioksidans.

Bela riba

"Bela riba ima manje masnoće od drugih izvora proteina i pruža nemasnu opciju za unos proteina. Takođe sadrži bitne hranjive stvari poput selena i joda koji podržavaju rad srca", naglašava Nanavati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading