CENE KUĆA NA PERIFERIJI OVDE SU VEĆE NEGO U CENTRU: Trend koji preti da se proširi svuda?
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Podaci koje je objavila finansijska institucija "Nejšenvajd" pokazuju da su u pomenutom periodu prosečne cene kuća u pretežno ruralnim oblastima za pet odsto brže rasle nego one u urbanim delovima.

Ovakva situacija pre svega je izazvana pandemijom, što je dovelo do porasta broja ljudi koji žele da se isele iz gradova u ruralna područja, manje gradove ili na obalu. Sve traženije su postale kuće sa većim baštama, koje nude više prostora za rad od kuće.

crna gora

Foto: Shutterstock

 

 

Dodaje se da su stanovi u urbanim područjima bili najmanje interesantni kupcima u poslednjih pet godina.

Međutim, istraživanja su pokazala da su se neki od onih koji su se preselilli u ruralna područja u međuvremennu prodali kuće i vratili u predgrađe ili grad.

U najatraktivnija ruralnia područja spadaju turističke destinacije Devon i Lejk distrikt, što sugeriše da je dobar deo potražnje otpada na one koji kupuju kuće za odmor, navodi "Nešnvajd".

Prema pomenutoj finansijskoj instituciji, od 349 lokalnih oblasti u Velikoj Britaniji, većina (61 odsto) klasifikovana je kao pretežno urbana, a nešto više od četvrtine (26 odsto) kao pretežno ruralna, piše Tanjug, preneo je Gardijan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading