banja
Foto: Shutterstock

Obrenovačka banja smeštena je na samom ulazu u Obrenovac, a nalazi se na samo pola sata od Beograda. Nekima i nije toliko poznato da se na samo pola sata od Beograda nalazi pravo lečilište, ali i odmaralište za sve koji vole da uživaju u prirodi.

Obrenovačka banja nalazi se na 28 kilometara od Beograda. Ova banja postoji od 1898. godine, kada su sasvim slučajno otkrivene mineralne vode u Obrenovcu. Mineralno kupatilo izgrađeno je 1900. godine, a obnovljeno 1928. godine.

Pronašli smo i nešto skuplji, ali i veći apartman u Obrenovcu. Nalazi se u centru Obrenovca, a njegova površina iznosi 92 kvadrata. Ima vrt, ali i terasu. Cena prenoćišta je 34 evra.

Stari Obrenovac nekada imao je velike probleme sa pijaćom vodom, pa je tadašnji predsednik opštine pokrenuo inicijativu za kopanje artreškog bunara i umesto pijaće vode, potekla je voda koja zaudara na sumpor.

Tada je već pomenuti hemičar Marko Leko uradio prve analize, posle kojih je ova voda promovisana kao alkalno-supomporovite vode.

Nakon što je uporedio hemijski sastav vode sa vodom iz čuvene nemačke banje, zabeležene su njegove reči: "Obrenovac je srećno mesto. Ovde će biti bolja banja od onih u Nemačkoj".

Glavni sastojci vode su natrijum-bikarbonat i sumpor-vodonik. Mnoge poznate banje u Evropi imaju mnogo manje sumpora od Obrenovačke banje.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading