Banja Vrućica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Banja Vrućica se nalazi u dolini reke Usore u gradu Teslić u Bosni i Hercegovini i jedna je od najpoznatijih i najposećenijih banjskih lokaliteta u ovoj zemlji. Ujedno je i najveći jer se banjski kompleks prostire na površini od 75 hektara.

Pored različitih terapijskih procedura za lečenje prvenstveno kardiovaskularnih i fizijatrijsko-reumatoloških oboljenja u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica, posetioci mogu uživati u dva izvora pijaće vode kao i brojnim dodatnim sadržajima i sportsko-rekreativnim aktivnostima. To su, na primer, velnes centar, tereni za tenis, košarku i fudbal, uređeni parkovi i staze za šetanje u ukupnoj dužini od 7 kilometara i slično.

Banja Vrućica

Foto: Shutterstock

 

 

U Banji Vrućica se smeštaj najčešće rezerviše u nekom od četiri hotela - "Kardial", "Posavina", "Srbija" i "Hercegovina", a ukupan kapacitet im je oko 1.000 ležaja. Takođe, postoji i veliki izbor apartmana.

SMEŠTAJ U BANJI VRUĆICA

Izbor smeštaja zavisi od cilja posete ovoj banji. Hoteli "Kardinal" i "Posavina" su primaran izbor onih koji dolaze turistički i žele da uživaju u vrhunskoj usluzi. Sa druge strane, „Hercegovina“ ima i status Specijalne bolnice za liječenje kardiovaskularnih bolesnika i prvenstveno je namenjen za osobe koje koriste zdravstvene programe, navedeno je na zvaničnoj stranici lečilišta. Preciziraju da se u suterenu hotela se nalazi terapijski blok, a direktno je povezana sa objektom „Hercegovina blok B“ u kojem se nalazi savremeni dijagnostički centar. I hotel "Srbija" je pogodan za to jer se nalazi uz centralni terapijski blok.

Banja Vrućica

Foto: Shutterstock

 

 

Na Bukingu su mnogi apartmani već rezervisani, a ponuda preostalih slobodnih jedinica za prvi vikend u junu, na primer, pokazuje da se noćenje za 2 odrasle osobe može naći za 3.320 dinara uključujući naknade! Ovaj smeštaj se nalazi na oko kilometar od centra Teslića. Površina mu je oko 25 kvadratnih metara, a sadrži jedan bračni krevet, kupatilo i kuhinju. Slična cena smeštaja - 3.404 dinara - odnosi se na nešto apartman u Banji Vrućici koji poseduje 2 kreveta (bračni i kauč na razvlačenje), s napomenom da takse iznose oko 291 dinar.

Ima i luksuznijih varijanti. Na primer, za oko 6.000 dinara se može iznajmiti takozvani "platinum luksuzni smeštaj" u samom centru grada.

U obližnjim mestima poput Jelaha ili Tešnja se mogu naći još povoljnije nekretnine za izdavanje.

LEKOVITA SVOJSTVA BANJE VRUĆICE

Banja Vrućica je svoje ime dobila po ljekovitoj termo-mineralnoj vodi koja izvire na temperaturi od 38°C. Prema zvaničnim podacima, dvadesetih godina prošlog veka su urađena istraživanja u Visbadenu koja su dokazala da termomineralna voda Banje Vrućice pomaže pri lečenju i rehabilitaciji različitih oboljenja, ali su ta svojstva u narodu poznata već vekovima.

Banja Vrućica

Foto: Shutterstock

 

 

Specijalna bolnica za lečenje, prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatoloških oboljenja, koja danas radi u najmodernijim uslovima, osnovana je 1959. godine. Posebno se izdvaja po lečenju bolesti srca i krvnih sudova, ali sprovodi i fizijatrijsku, pulmološku i balneo terapiju.

"Kupanje u termomineralnoj vodi posebno se preporučuje kod bolesti krvnih žila, oboljenja zglobova, tetiva, mišića, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti. Termomineralna voda Banje Vrućice takođe pomaže u oslobađanju od stresa, umora, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti i bezvoljnosti", navedeno je zvaničnom sajtu Banje Vrućice.

Banja Vrućica

Foto: Shutterstock

 

 

PRIRODA BANJE VRUĆICE

Mnogi su izabrali Banju Vrućicu baš zbog jedinstvene prirode. U okviru banjskog kompleksa postoji nekoliko uređenih staza koje se prostiru u dužini od 7 kilometara. To su "Staza života“, „Kardio staza“, „Staza ljubavi“ i „Staza izazova“. Preporučuje se šetanje, nordijsko hodanje, džoging ili vožnja biciklom.

Simo Krstić, šumarski inženjer, čovek je koji je 1919. postavio temelje za banjski turizam u Banji Vrućici. Kupio je zemljište na kome se danas nalazi lečilište, pomagao gradnju hotela i posadio mnogo drveća koja sada oblikuju ovaj krajolik. "Čubrin gaj" je uređena šuma e koja je dobila naziv po kardiologu Branku Čubriloviću, piše Blic.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading