Rekonstrukcija ulica
Foto: Alo/OPŠTINA STARI GRAD

Prethodnih godina na toj opštini rekonstruisane su desetine ulica, a sve u cilju smanjenja gužve koja je jedan od gorućih problema glavnog grada. Opština Stari grad rekonstrukciju sprovodi i u duhu dobre prakse širenja kolovoza, što je do sada puno značilo vozačima i doprinelo boljoj cirkulaciji saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni.

 

 

U prethodnom periodu rekonstruisane su četiri velike saobraćajnice na Starom gradu, Džordža Vašingtona, Cara Dušana, 27. marta i Kraljice Marije, dok su mnoge najlepše centralne ulice kompletno promenile svoj izgled i dobile novo savremeno ruho.

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

Kompletno novi izgled dobile su i Dobračina, Pariska, Palmotićeva, Despota Stefana, Francuska, Tadeuša Košćuška, Bulevar Vojvode Bojovića, Majke Jevrosime i Ulica carice Milice.

Rekonstruisana je jedna od najlepših ulica na Starom gradu - Svetogorska, a kompletno obnovljena je i popularna Skadarlija.

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

Obnovljena je i Takovska ulica koja predstavlja jedan od glavnih koridora koji severne delove grada i Karaburmu spaja sa jugom i istokom. 

Takođe, jedna od najkraćih, ali najprometnijih ulica Beograda, bajpas kojim prolaze reke ljudi - Sremska ulica, dobila je novi pešački koridor koji je popločan različitim vrstama kamena.

Radovi su obuhvatili izgradnju kišne kanalizacije, kao i postavljanje žardinjera i pergola sa zalivnim sistemom i ozeljenjavanjem, a činili su deo proširenja pešačke zone u najužem centru grada.

Izgled starogradskih ulica promenile su u velikoj meri i nove fasade zgrada koje su u ogromnom broju urađene pre izvesnog vremena, kao i nove zelene površine koje ih krase.

Sledi ubrzana rekonstrukcija saobraćajnica

- Cilj nam je da se sistemski efektivnije i efekasnije rešavaju komunalni problemi sugrađana, ubrza realizacija rekonstrukcija saobraćajnica, parkova i zelenih površina, da se održi i poboljša dostignuti nivo komunalnog reda i čistoće, nastavi sa obnovom fasada, uređenjem novih parkova, kao i da se nesmetano realizuju novi projekti urbanog uređenja Starog grada u interesu naših sugrađana - rekao je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Starogradske baštice

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

U sklopu projekta „Stari grad misli na životnu sredinu” postavljene su 62 starogradske baštice koje su oplemenile izgled centralnih gradskih ulica. Starogradske baštice su male zelene površine raspoređene po svim delovima Starog grada i nastale su kroz zajedničku inicijativu građana i opštine. U proteklom periodu baštice su zasađene, a komšije su na sebe preuzele staranje o novom zelenilu u svom kraju. Kako ističu građani, starogradske baštice su dokaz da se i u samom centru grada može gajiti specijalni mali vrt, samo ako postoji volja i komšijska sloga.

 

Novi podzemni prolazi

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

Osim novih ulica, Stari grad je dobio i nove podzemne prolaze koji su jedan od simbola glavnog grada i koji su više od pola veka služili Beograđanima i njegovim posetiocima. Nažalost, tokom devedesetih godina doživeli su neadekvatne izmene, te postali tek “brzi prolazi”.

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

Njihova rekonstrukcija odvijala se fazno: prvo su demontirane stare nadstrešnice i postavljene nove, obnovljena su stepeništa, koja su dobila savremene pokretne stepenice i rampe za osobe sa invaliditetom. Kompletno je zamenjena dotrajala vodovodna i električna instalacija, a prolazi su osvetljeni LED rasvetom.

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

Još jedan novitet

Takođe, uklonjeni su i svi grafiti sa zidova koji su dobili zaštitu anti-grafit premazom. Novitet je i da svi podzemni prolazi danas imaju video-nadzor što je bio jedan od najčešćih zahteva sugrađana u prethodnom periodu.

Moderna arhitektura, bezbednosni elementi, LED rasveta, nove pokretne stepenice, uz dodatak rampe za invalide, koja čini prolaze pristupačnijim za sve, sada se nalaze u prolazima kod Palate Albanija, hotela Balkan, Robne kuće Beograd, kod hotela Moskva, kao i dva prilaza kod Pozorišta na Terazijama i prolaza kod Igumanove palate i palate Atina.

Vraćen stari sjaj i funkcionalnost

Rekonstrukcija ulica

OPŠTINA STARI GRAD

 

- Obnova podzemnih prolaza u centru Beograda bila je više nego potrebna usled višedecenijske zapuštenosti. Njihovoj rekonstrukciji smo pristupli na inicijativu naše Opštine i Starograđana - rekao je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad, povodom završetaka radova, koji su im vratili nekadašnji sjaj i funkcionalnost.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading