KREĆE PAKAO! DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO: "Čeka nas toplije leto nego što je bilo prošlo!"
Alo

Kišni ciklon koji se nalazi iznad Srbije još danas je tu, a već od petka nas očekuje temperatura od 31 stepen Celzijusa. Maksimalna temperatura će se do kraja nedelje zadržati u opsegu od 24 do 27 stepeni. Za vikend kreću temperature koje će preći 31 podeok.

Meteorolog Ivan Ristić kaže za Alo! da će od 6. juna krenuti vreline i da će ovo leto biti toplije nego prošlo. Sredinom leta moguće su superćelijske oluje.

- Sezonske prognoze su sada postale validan naučni alat za predviđanje, nešto slično onome što se desilo u prognozi napravljenoj poslednjih meseci za proleće, gde smo očekivali višak kiše za april i maj. Ovog leta stižu vazdušne mase iz Sahare koje će sa sobom doneti velike vrućine. Prema najnovijim podacima, u junu će već temperature biti znatno iznad proseka - otkriva meteorolog Ristić.

KREĆE PAKAO! DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO:

Foto ALO!

 

On dodaje da će pakleno leto povremeno prekidati superćelijske oluje.

- Vazdušne mase koje se spuštaju iz severne Evrope mogle bi da izazovu opasne oluje sredinom leta, pomalo nalik onome što se dešavalo poslednjih nedelja. Čini se da će padavine nastaviti između jula i avgusta kada ulazimo u ključnu fazu leta. Visoke temperature će praktično biti u čitavoj južnoj Evropi sa prosečnom temperaturom između 31 stepen i 35 stepeni, posebno na Mediteranu, verovatno zbog zloglasnog afričkog anticiklona koji bi mogao da izazove toplotne talase sa maksimalnim vrhovima znatno iznad 35 °C. U poslednje vreme svedoci smo sve većeg mešanja vazdušnih masa koje dolaze iz pustinje Sahare, koje su odgovorne za najjače i najupornije talase vrućine i kod nas - kaže Ristić.

Možemo takođe očekivati i povremene udare superćelijskih oluja, koje će biti jake, ali kratkoročne.

Doktorka Ivana Stefanović savetuje kako preživeti velike vrućine!

- Najveća opasnost se odnosi na ekstremne vremenske prilike kao što su grmljavine i oluje, sa gradom i jakim vetrom koje će biti izazvane iznenadnim prilivom svežeg vazduha iz severne Evrope - dodaje Ristić za Alo!.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći rekla je za Alo! rekla da će ovog leta ugroženi biti kardiovaskularni bolesnici i najstariji građani. - Kad krene period visokih temperatura, uglavnom se dešava da ljudi kolabiraju nasred ulice. Zbog toga je važno da se penzioneri i kardiovaskularni bolesnici ne izlažu naporu i ne izlaze na ulice tokom najtoplijeg dela dana - kaže doktorka Stefanović.

KREĆE PAKAO! DUGOROČNA PROGNOZA ZA LETO:

Foto: Printscreen/RTS

 

Kako doktorka savetuje, kod sebe uvek treba imati flašicu vode i treba izbegavati najtopliji deo dana.

- Savetujemo naše najstarije građane da ne idu na pijacu kad je temperatura najviša, oko 14 sati, i da ne vuku previše stvari sa sobom. Piti previše vode nije preporučljivo zato što može izazvati povraćanje. Uvek sa sobom treba da imate flašicu vode u koju ste stavili malo meda, i to pijuckati. Kad su u pitanju dijabetičari, med nije preporučljiv, ali uz savet lekara treba naći adekvatnu zamenu. Manju decu i bebe ne treba izvoditi kad sunce užari, bebama je bitno staviti nešto na glavu poput šeširića, takođe ih treba držati u hladu što je više moguće. Deci treba redovno davati tečnost - kaže doktorka Stefanović za Alo!.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading