ČEKA LI NAS PAKLENO LETO ILI NE? Ovakvom odgovoru meteorologa Todorovića  malo se ko nadao! DUGOROČNA PROGNOZA ZA SRBIJU
Foto: EPA/Alo/Masanori Jošida

O tome je govorio meteorolog Nedeljko Todorović koji je na pitanje kako podnosi ove letnje temperature kad im vreme nije rekao: adekvatno odevanje!

Objasnio je da je u ovakvim slučajevima toplije ljudskom organizmu. Naime, deluje nam da nam je mnogo toplije jer nam se površina kože na suncu zagreje mnogo brže nego što se zagreva vazduh i to za 5 do 10 stepeni pa se u sredini dana treba držati hladovine.

On je rekao da je proteklog vikenda najtoplija bila Ćuprija s 30 stepeni, sledili su Valjevo i Loznica, a u Beogradu su zabeležena 29,3 stepena.

Todorović kaže i da su ove temperature prošlog vikenda - od po skoro 30 stepeni, natprosečno tople za ovo doba godine, u proseku toplije za 12-13 stepeni.

Temperaturni rekordi u martu prethodnih decenija

Međutim, kako on kaže, ove vrednosti su neobične ali ne i nezabeležene pa je tako najtopliji 30. mart u Beogradu, otkad se vrše merenja i beleženja, bio upravo 1952. godine! To je dosadašnji rekord koji zasad nije oboren.

Na pitanje da li su nam zime drugačije jer su već evo zaređale dve-tri bez minusa i snegova na kakve smo navikli.

Todorović je kazao da je poslednja velika hladnoća bio januar 2017. godine kad se i Ada zaledila, ali da je prethodnih decenija i te kako bilo zabeleženo nekoliko zima u nizu koje su bile blage.

Temperaturni rekordi u aprilu prethodnih decenija

- Bilo je čak i 10 godina blagih zima, sedamdesetih godina, bile su to tople zime, osim jedne, a leta su bila svežija... U prvoj polovini 20. veka bila je češća pojava ekstremno toplih i sušnih leta. Od pedesetih do 80-tih godina bila su svežija leta, a krajem osamdesetih ušli smo u period toplih leta...

- Hoću da kažem da te vremenske prilike nisu baš u nekoj strogoj šemi, kaže Todorović.

Podsetio je i na godinu 2014. kad je leto bilo puno obilnih kiša i pljuskova - nije bila topla i sušna, takva leta se ponavljaju jednom u 5-6 godina.

Narednih decenija trebalo bi da tzv. svežija leta budu malo učestalija nego prethodnih 30 godina kada su bila s ekstremnim temperaturama i sušnim periodima.

Ako se vodimo meteo-šablonima, očekuje nas blago leto!

- Ako gledamo ne tako strogu zakonitost, mislim da će ovo leto biti još uvek malo toplije, gledajući 100 godina unazad, ali gledajući prethodnih tridesetak godina biće manje toplo.

Kad je reč o aprilu, biće natprosečno topao s malom količinom padavina i sušan. Sredinom aprila biće snega u planinskim predelima.

Alo.rs/Nova

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading