bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Umesto da jenjavaju, male boginje se i dalje šire Srbijom. Sada smo i zvanično prešli trocifren broj obolelih, te je od početka godine, prema poslednjim podacima, registrovano 106 slučajeva malih boginja u našoj zemlji.

Zaraza se iz Srbije proširila i na Republiku Srpsku.

Male boginje su, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za sedam dana (od 19.  do 26. maja) dijagnostikovane kod još sedam osoba. To je u odnosu na dve sedmice ranije (od 12. do 19. maja) blagi pad broja obolelih, budući da je tada za nedelju dana registrovano 11 novih slučajeva.

Međutim, ne treba zaboraviti da je u našoj zemlji za manje od šest meseci ove godine već zabeleženo duplo više slučajeva malih boginja nego u celoj 2023. godini! Naime, prеthоdnе gоdinе rеgistrоvаnо је ukupno 50 slučајеvа mоrbilа u Srbiji, a od početka 2024. (zaključno sa nedeljom, 26. majom) čak 106 obolelih od malih boginja.

Po broju obolelih i dalje prednjači Beograd sa 68 dijagnostikovanih slučajeva. To su u odnosu na prethodnu sedmicu izveštavanja četiri nova slučaja morbila, a što je više od polovine ukupnog broja novih slučajeva u prethodnoj nedelji.

Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih.

Pored toga, morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske, navodi Institut „Batut“.

Jedan novi slučaj prošle nedelje registrovan je i u Novom Sadu, te su u ovom gradu do sada potvrđena četiri slučaja morbila. Obolele osobe su starije od 30 godina, i uglavnom su nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Nišu je dosad registrovano je devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i dve odrasle osobe starije od 45 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Podsetimo, na nivou celog Beograda epidemija malih boginja je prijavljena 22. februara, a potom je prijavljena i lokalna epidemija u naselju Padinska skela na Paliluli.

Nakon Beograda, svako malo se prijavljuju porodične ili epidemije na nivou gradova i opština u Srbiji. Jedna od poslednjih epidemija malih boginja prijavljena je 7. maja u Novom Pazaru, kada su rеgistrоvаnа tri slučаја mоrbilа kod troje nevakcinisane dece uzrаstа оd 15 mеsеci dо čеtiri gоdinе.

Pre Novog Pazara, epidemija je registrovana u Nišu. Najpre porodična, a zatim u jednoj predškolskoj ustanovi.

Epidemija je 18. aprila prijavljena i u Južnobanatskom okrugu, nakon što je zaraženo više osoba u Pančevu, Kovinu i Kovačici, a pre toga, 2. aprila i porodična epidemija u Mionici gde su zabeležena dva slučaja.

Morbili u ovoj sezoni nisu zaobišli ni Valjevo, Novi Sad, Staru Pazovu, Bor i Vranje. J. M. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading