Dete
Foto: Shutterstock

Petrović ističe da Rota virus pripada RNK virusima koji razvija gastrointestinalne tegobe, a karakterističan je po tome što simptomi počinju naglo, visokom temperaturom, čestim povraćanjem, a nakon 10 do 12 sati javljaju se i retke stolice.

"Kartakterističan je za odojčad i za decu do prve godine života. Već u prvim satima od pojave simptoma, može da dovede do dehidratacije odnosno do hipovolemijskog šoka i zato, za razliku od drugih virusa kada treba započeti terapiju kod kuće i sačekati dan ili dva, kod Rota virusa to ne važi. Javljanje lekaru nam diktira uzrast deteta", rekla je Petrović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Prema njenim rečima, prvo što lekar preporučuje je da se detetu da probiotik, a zatim oralna rehidratacija raznim sredstvima koje se mogu kupiti u apoteci. "Ukoliko je dete starije od godinu dana, možete pokušati da korigujete stepen dehidratacije, odnosno da ne dođe do većeg stepena i da to ne zahteva hospitalizaciju i intravensku rehidrataciju u bolničkim uslovima. Retke stolice mogu trajati i do osam dana, jer virus napada ćelije digestivnog trakta i vrši njihovu destrukciju, a zajedno s njima se eliminiše putem te retke stolice. Preporučujemo roditeljima da u prvih nekoliko dana ne zaustavljaju kod deteta retke stolice i ne daju lekove za zaustavljanje, jer je to jedini način eliminacije virusa iz organizma", objasnila je ona.

Petrović pojašnjava da se crevni epitel regeneriše kroz pet do šest dana zbog čega je neophodan probiotik koji, kako kaže, ima ulogu da pomaže da se zaštiti dobra mikrobiota u crevima koja je osnova za odbrambeni mehanizam čoveka.

ROTA VIRUS NAJČEŠĆE POGAĐA DECU DO PRVE GODINE ŽIVOTA Simptomi počinju naglo, mališane ODMAH odvesti lekaru

Shutterstock

 

 

"Ukoliko se radi o odojčetu odnosno detetu koje doji, savet je da se beba što češće doji. Ukoliko je reč o starijem detetu, savet je da mu šest sati od oralne rehidracije date prvi obrok, koji ne sme da bude težak. Čaj ili supa, ali nikako ga ne stavljati na neke restriktivne dijete da ne jede ništa", navela je Petrović.

Naglašava da i odrasli mogu da se zaraze Rota virusom, a najčešće ukoliko se ne sprovodi higijena nakon presvlačenja deteta koje je obolelo od tog virusa ipak, kako navodi, kod odraslih simptomi nisu izraženi kao kod dece i dodaje da je vakcinacija najbolja prevencija.

"Vakcina protiv Rota virusa odavno je uvrštena u obavezan vid vakcinacije. Međutim, u našoj državi to još uvek nije slučaj, već se daje na nivou preporuke. Savetujemo našim pacijentima da vakcinišu svoje mališane od drugog do šestog meseca, jer postoje vakcine koje se primenjuju u dve ili tri doze. Stoga je važno započeti imunizaciju već od drugog meseca kako bi se završila do šestog meseca" rekla je Petrović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading