Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukoliko krećete u Grčku na more, moraćete da poštujete nova pravila ukoliko putujete električnim, hibridnim ili vozilima koja koriste alternativna goriva, tečni ili prirodni gas. Kako pišu grčki mediji, promene se odnose na ljude koji vozilima iz neke od tih kategorija planiraju da idu na trajekt.

Nova pravila sačekaće turiste i na plažama, ali i dodatni udarac po džepu.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, pravilo stupa na snagu od 1. juna.

- Radi se o ograničenjima popunjenosti baterije, odnosno rezervoara goriva, odnosno baterije kod električnih vozila. To je dosta komplikovana procedura, pa je veliko pitanje kako će se to kontrolisati.Sa druge strane, to će biti veliko ograničenje za one koji planiraju da idu kolima na ostrva, jer je tamo tih punjača jako malo - kaže Seničić i dodaje da je stvar u bezbednosti, jer dolaze visoke temperature, pa može doći do pucanja baterije.

Aleksandar Seničić

Foto: Youtube/Printscreen

 

- Siguran sam da će stvoriti velike gužve na ulascima u trajekt. Ali procenat ljudi koji voze automobile sa alternativnim gorivima je jako mali, pa verujem da će oni biti upoznati na vreme sa svime i naći način da se snalaze - kaže Seničić.

Ove godine će biti problem obilaznica oko Soluna, koja će se raditi u naredne dve godine, pa će svi oni koji idu na Halkidiki imati probleme, kao i oni koji idu u oblast Pijerije.

- Grčka je napravila jednu aplikaciju, i kada uđemo i Grčku moći ćemo da skinemo tu aplikaciju i vidimo koji alternativni pravci kroz Solun su najdostupniji i jedan pravac na toj obilaznici. Kako su nas obavestili, već su velike gužve, ide se alternativnim pravcima. Za one koji idu u istočniji deo Halkidikija, bolje je da idu preko Bugarske i preko bugarskih prelaza, da bi se izbegao pravac preko Soluna. Oni koji moraju da prođu preko Soluna, savet je da ne idu na Evzoni, nego na prelaz Dojran, i da se nekim putevima zaobiđe Solun.Od januara je na snagu stupio zakon o popunjenosti javnih plaža imobilijarom. Naime, sada je dozvoljena maksimalna popunjenost do 50 odsto sa beach barovima. Pola plaže mora ostati slobodna za upotrebu. U posebnim ekološkim zonama to je svedeno na 30 odsto - objasnio je Seničić.

Plaža u Meksiku

Alonso Cupul

 

Još jedna bitna razlika u odnosu na prošlu godinu odnosi se na takse. Ako smo do sada plaćali pola evra dnevno taksu, sada ćemo plaćati jedan i po po danu, kada je u pitanju apartmanski smeštaj.

- Ista je priča kada je reč o hotelima. Hoteli sa 2, 3, 4, 5 zvezdica, u zavisnosti kategorije, te takse su povećane i idu od 2 evra, pa do 7 evra po danu. Za hotel od pet zvezdica taksa je sedam evra dnevni po jednoj osobi, što znači 70 evra za 10 dana - zaključio je Seničić za Blic TV.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading