Studenti
Foto: Alo/Foto: RINA

Učenici četvrte godine srednjih škola uveliko se pripremaju za prijemni ispit za upis na fakultet.

Dok oni obnavljaju gradivo koje će im biti na prijemnom, njihovi roditelji se presabiraju oko troškova koje imaju pre samog upisa na fakultet i plaćanja školarine, ukoliko ne upišu studije na teret budžeta. Budućim brucošima je samo za upis potrebno i više od 20.000 dinara, ne računajući pripremnu nastavu koju organizuju visokoškolske ustanove, a koja ide i do hiljadu evra. Još kad se na sve to doda školarina, onda studiranje u Srbiji i nije tako jeftino za one koji se sami finansiraju.

Svaki fakultet ima svoj cenovnik i svoje obrazloženje, ali su, donekle, troškovi pre upisa na svakom slični. Na najpopularnijem fakultetu među srednjoškolcima, Fakultetu organizacionih nauka (FON), troškovi koje kandidat za polaganje prijemnog ispita mora da plati prilično su visoki.

Srednjoškolci koji se pripremaju za polaganje prijemnog ispita na FON-u plaćaju pripremnu nastavu, naravno, ako žele, i do 80.000 dinara. Ali, tu je probni prijemni ispit na koji se, mahom, prijavljuju svi kako bi proverili svoje znanje tik pred pravi prijemni. Test iz matematike košta 4.500 dinara, dok je test iz opšte informisanosti 2.000. Pored toga, kandidati plaćaju polaganje pravog prijemnog ispita u junu – pošto fakultet ima dva studijska programa, ukoliko kandidat želi da polaže prijemni na oba, onda plaća 8.000 dinara samo za matematiku, a 10.500 za oba predmeta.

studenti

Shutterstock

 

Nažalost, informacije o cenama polaganja prijemnih ispita nisu naročito transparentne na sajtovima fakulteta, ali smo na nekima od njih uspeli da pronađemo koliko iznose ove troškovi.

Tako je, na primer, cena prijemnog ispita na Fakultetu političkih nauka i to po jednom studijskom programu 6.000 dinara. Dešava se da kandidat polaže prijemni na dva smera pošto nisu u istom terminu, što znači da je tada potrebno da izdvoji 12.000 dinara. Svi koji žele da probaju da upišu Pravni fakultet u Beogradu, prethodno će morati da plate 9.000 dinara – koliko košta sama prijava, dok će budući učitelji morati da daju 10.000 dinara.

Sama prijava na konkurs košta 6.000 dinara, dok se još 4.000 dinara naplaćuje naknada za polaganje provere govornih, muzičkih i fizičkih sposobnosti. Još jedan od skupljih fakulteta što se tiče troškova pre upisa na studije je i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Budući brucoši na ovom fakultetu treba da pripreme veću količinu novca za sva tri testa koja treba da polažu – čak 14.000 dinara.

Slična cena je i na beogradskom ETF-u – 10.000 dinara, a nešto manje, oko 7.600 je na Filološkom fakultetu. Dugogodišnja praksa pokazuje da se kandidati prijavljuju na dva jezika "za svaki slučaj", pa tako iskeširaju skoro 15.000 u danu. Među nešto povoljnijim fakultetima je, recimo, Matematički na kom je prijava za polaganje prijemnog ispita svega 1.000 dinara.

Ukoliko kandidat smatra da je prijemni ispit uradio mnogo bolje nego što pokazuju rezultat, može da se žali na rang listu, a cena te "usluge" varira od fakulteta do fakulteta, ali je oko 5.000 dinara. Kada su objavljene konačne rang liste primljenih kandidata i završeni termini za podnošenje žalbi, kandidati se zvanično upisuju na fakultet.

CENA PRIPREMNE NASTAVE IZBIJA NOVAC IZ DŽEPA! Dok se budući brucoši spremaju za prijemni, roditelji se PRESABIRAJU!

Foto: Shutterstock

 

Troškove upisa čini ŠV obrazac koji je na nekim fakultetima za studente koji su primljeni na budžet, besplatni, dok su za one samofinansirajuće studente oko 1.200-1.500 dinara. Odmah se podnosi zahtev za izdavanje ID kartice koja je ista za studente svih fakulteta – 900 dinara.

Samofinansirajući studenti prilikom upisa prilažu dokaz o uplati prve rate školarine (na primer, školarina na FON-u je 171.000, plaćanje u pet rata), dok budžetski studenti plaćaju troškove upisa i uplatu od 100 dinara Centru za razvoj karijere.

Prijava ispita, zahtev o položenim ispitima, obrada dokumentacije za izradu i upis na studije, izdavanje uverenja, odobrenje za izradu diplomskog rada, promena teme ili mentora, prijava diplomskog ili izdavanje diplome, uverenje o ispunjenosti uslova za odbranu završnog rada, overa plana i programa, promena smera, samo su neki od tzv. administrativnih troškova koje studenti plaćaju tokom studiranja.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading