Otac Predrag Popović
Foto: Printscreen/Printscreen

S obzirom na to da se ove godine praznik rada, tačnije Prvi maj pada pre Vaskrsa, još uvek u vreme Velikog posta, mnogi građani našli su se u ćorsokaku i nisu sigurni da li treba postiti ili ipak raspaliti roštilj. Povodom ove teme na svom Instagram profilu oglasio se i naš čuveni sveštenik Predrag Popović i jasno stavio do znanja kakav je njegov stav po ovom pitanju.

On je uz fotografiju praseta na ražnju, slikovito objasnio da pravoslavni narod tog dana praznuje Veliku sredu i da tada svi oni koji poštuju crkvu ne treba da roštiljaju, već da poste.

 

 

"Delite ovo ljudi da se ne brukamo više pred Bogom i pred svetima", napisao je otac Peđa.

Sveštenik je takođe dodao da zečevi nisu simbol Vaskrsa, već paganski simbol. Prvi maj i Velika sreda padaju istog, i to u vreme sedme, poslednje nedelje Velikog posta, koja se inače u narodu naziva Stradalna ili Strasna sedmica. Nju obeležavaju rigorozna pravila, a vernici bi tokom nje trebalo da se dtrogo pridržavaju posta, da se mole i pokaju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok se na Veliki petak nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

Tokom Strasne sedmice zabranjeno je pranje veša, veselje, pijanstvo, čak i odnosi između supružnika, jer se verovalo da će deca začeta u tom periodu dobiti "fras". U crkvama se na bogosluženjima podseća na poslednje zemaljske dane Gospoda Isusa Hrista – njegovu izdaju, hapšenje i stradanje na krstu.

Ova nedelja se zove strasna, jer na staroslovenskom reč strast znači stradanje, trpljenje i bol.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading