IZNOSE HRANU NA GROBLJE, DONOSE MESO I TANJIR ZA POKOJNIKA, A ONDA JEDU! Sveštenik otkrio šta je dozvoljeno da se donese na grob
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Pomalo bizarno, složićemo se, ali "valja se", kaže narod, ali smo ipak odlučili da pitamo svešteno lice da li se ovakav običaj kosi sa hrišćanstvom.

- Iznošenje hrane na grob pokojnika nikako nije hrišćanski, to je narodni običaj koji se utemeljio kod nas - započinje sveštenik Bogdan Milovanović.

IZNOSE HRANU NA GROBLJE, DONOSE MESO I TANJIR ZA POKOJNIKA, A ONDA JEDU! Sveštenik otkrio šta je dozvoljeno da se donese na grob

Foto: RINA

 

Prema njegovim rečima, na ovaj način se kvare hrišćanski običaji, jer bi hrana trebalo da se deli onima koji nemaju, a da je na nama samo da se molimo za pokoj duše.

- Mrtvima hrana ne treba. Naša vera nas uči da je Hristos dao žrtvu za nas, tako što je dao svoj život i od tada se žrtve više ne prinose, jer veće od njegove nema. Običaj da se hrana iznosi i jede na groblju je pagnstvo i na tu priču treba staviti tačku - ističe Milovanović.

Međutim, sveštenik je objasnio da ipak postoji nešto što bi trebalo odneti na grob.

- Na pomene, parastose, godišnjice i Zadušnice treba da se iznese pšenica koja mora da bude obarena i zaslađena medom. Žito je simbol vaskrsenja, te je njegova simbolika veoma jaka. Pored žita, odnosno "koljiva", treba poneti i crno vino koje je simbol Hristove krvi koju je prolio za nas - zaključuje naš sagovornik.

Šta se radi sa hranom koja ostane?

S obzirom na to da se za sahranu spremi bogata trpeza i da mnogima u tim trenucima nije do jela, logično je da hrane ostane na pretek.

Ta hrana se uglavnom deli ljudima koji su bili na sahrani ili pomenu, a jedan deo se ostavlja za pokojnika.

(Blic.žena)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading