"OVA GODINA ĆE BITI EKSTREMNIJA" Iz zime idemo pravo u leto, klimatolozi tvrde da je ovo razlog
FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

"Mi smo u martu opazili letnje, pa čak i tropske dane. Kažemo da su tropski dani kada je temperatura viša od 30 stepeni. Postavlja se pitanje kakvo će nam tek biti leto, i zaista se očekuje da ova godina bude ekstremna", rekla je ona za Tanjug.

Prethodno je Republički hidrometeološki zavod upozorio da je ovaj mart bio najtopliji mart u istoriji od kada se mere tenperature.

Komentarišući izveštaj evropske Službe za praćenje klimatskih promena "Kopernikus" da je mart globalno bio za 1,68 stepeni Celzijusa topliji od proseka za period od 1850-1900. godine koji se uzima kao referentna tačka za predindustrijski period, Lazićeva je rekla da iako je u prošloj godini on bio topliji za 1,5 stepeni Celzijusa, to ne znači da je prekršen Pariski klimatski sporazum jer da bi se to reklo, neophodno je da u kontinuitetu od 20 godina temperatura konstantno bude viša za 1,5 stepeni.

"Ovo je nešto što se do sada nikada nije dogodilo, ni u istoriji od kad postoje merenja, a ni kasnije. Generalno klima je varirala u plus i minus 0,1 ili 0,2 stepena, a ne preko jedan stepen kao što imamo sada, tako da je to veoma esktremno", dodale je ona.

Na pitanje šta znači kada stručnjaci kažu da živimo u "pozajmljenom vremenu", Lazićeva je rekla da društvo nije nasledilo zemlju od predaka, već pozajmilo od svojih unuka, zbog čega se postavlja pitanje kakva će biti klima za 50 godina.

"Moramo misliti kome ostavljamo planetu. Kada kažemo da se tempertaura povećavala za 1,5 stepeni, to donosi ekstremne situacije poput esktremnih toplotnih talasa koji je nekada trajao par dana, a sada traje 20, što je veliki stres po organizam. Tokom leta kada kažemo da je temperatura 42 stepena, to je temperatura u hladu na dva metra visine", objasnila je ona.

Napomenula je da suše mogu da budu veliki problem za ekonomiju i životni standard, istakavši da je Srbija tokom sušnih godina imala ogromne gubitke u vrednosti od nekoliko milijardi evra.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading