Vesli Klark
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

Stradalo je najmanje 15 putnika, a među njima i šestogodišnji mališan. NATO bombarderi su u 11.55 raketirali putnički voz broj 393, više desetina putnika je ranjeno, a tačan broj žrtava nikada nije utvrđen.

- Ne treba se bojati ljudi, nego neljudskog u njima - uklesano je na spomeniku pokraj železničkog mosta preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri.

U NATO napadu u Grdelici stradali su drugi i treći vagon putničkog voza na liniji Beograd - Solun.

Čelnici NATO su najpre demantovali, a potom potvrdili da su putnici stradali od njihovih projektila i taj zločin proglasili kolateralnom štetom.

Tadašnji glavnokomandujući NATO snaga Vesli Klark rekao je nakon napada da cilj pilota nije bio voz, već most, a da je voz prekasno primećen.

 

 

Prema njegovim rečima, pilot je shvatio da je u prvom napadu pogodio voz, pa je u drugom napadu pokušao da završi misiju i sruši most, ali je ponovo pogodio voz koji, kako je naveo, nije video od dima.

- Dve bombe su bile namenjene mostu i u oba slučaja se nastojalo da se izbegne kolateralna šteta. To je jedna od onih žalosnih stvari koje se dešavaju u ovakvoj kampanji i svima nam je jako žao zbog toga, ali činimo sve što možemo da izbegnemo kolateralnu štetu, uveravam vas u to - rekao je tada Klark.

U Kruševcu je bombardovana fabrika "14. oktobar" i gradska toplana, a u Pančevu i Novom Sadu rafinerije nafte. U Kragujevcu je bombardovana fabrika automobila "Zastava".

Podsetimo, NATO agresor tada je osim zvižduke putničkog voza, ugasio i jednu veliku ljubav. Ana Bjeletić i Ivan Marković otišli su tog kobnog dana zajedno u smrt. Ana Bjeletić i Ivan Marković, koji su zbog svoje velike ljubavi i tragičnog kraja kasnije prozvani južnjačkim Romeom i Julijom, zajedno su studrali hemiju na Filozofskom fakultetu i Nišu, a kasnije upisali doktorske studije, zaposlili se u Leskovcu i iznajmili stan.I jedno i drugo poticali su iz uglednih leskovačkih porodica. 

Ivan Marković je tog kobnog dana mobilisan i odazvao se na poziv otažbine, dok je njegova supruga Ana, koja je bila u drugom stanju, odlučila da ga isprati i provede zadnje trenutke sa njim, pre nego što on obuče uniformu i stupi na front.

Alo/Informer

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading