Vesli Klark
Foto: Alo/Alo! Ilustracija

- Šta god da ambasador Hil kaže, ja to moram da vidim iz njegove perspektive, njegovog iskustva, ali kada to vidim spolja, čini mi se da sve dok je osoblje Kfora na Kosovu i sa istorijskim prijateljstvom između Sjedinjenih Država i Kosova, Kosovo je mnogo bliže NATO i Sjedinjenim Državama - izjavio je Vesli Klark za RTK.

Upitan koji je bio najteži trenutak za donošenje odluka tokom bombardovanja Srbije, Klark je rekao da je to bilo kada su Rusi odlučili da zauzmu aerodrom Priština, ometajući operacije NATO.

- To je bio veoma težak trenutak jer politički lideri Alijanse nisu bili potpuno sigurni u status, ciljeve svega ovoga, ali smo delimično uspeli u ovom pravcu, jer su saveznici Bugarska i Rumunija blokirali letove iznad svojih vazdušnih prostora za ruska pojačanja, odnosno ruske trupe nisu dobile podršku od drugih snaga. Nekoliko dana ili nedelja trajala je ta situacija i to je bio težak period - izjavio je Klark.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu i izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Klark je rekao da "NATO snage obezbeđuju da ne dođe do nesporazuma u vezi sa nezavisnošću Kosova".
- Kako vidim spolja, čini se da Vučić želi i jedno i drugo, želi da održi tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom, ali želi da ima i trgovinu i investicije i sa Zapada. Tamo je vrlo tanka linija i ambasador Hil je tu da to održi u pravom smeru - rekao je Klark.

General je govorio i o napadu u Banjskoj i istakao da vojnici Kfora i međunarodna zajednica treba da budu budniji i direktniji prema Srbiji da se to ne ponovi. Prema njegovim rečima, ono što se dešava u Srbiji je odraz situacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Penzioner

27.03.2024 01:26

Strvina anglosaksonska. Neka sahrani svoje unuke, koliko sutra!