Danka Ilić
Foto: Printscreen/Foto: Društvene mreže

Napeto u Boru! Šest dana traga se za Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je misteriozno nestala u selu Banjsko Polje dok se igrala s majkom i bratom, i još uvek nema ni traga ni glasa od nje! Policija je vodila majku na mesto nestanka zbog rekonstrukcije događaja, a navodno se proveravaju njeni Fejsbuk profili i komunikacija!

Devojčica je nestala u utorak oko 13 sati, kada se majka, kako je rekla, na trenutak okrenula i odvojila od ćerke da bi njenom bratu dala vodu. Devojčica je u tom momentu misteriozno nestala, a od tada su gotovo svi na nogama. Policija, Žandarmerija, pripadnici GSS, vatrogasci, kao i meštani i brojni dobrovoljci pretraživali su teren tražeći devojčicu. U sve su bili uključeni i psi tragači.

Danka Ilić

Alo!

 

U sredu su pripadnici MUP-a nakon 27 sati detaljnog čišćenja terena u potrazi za devojčicom obustavili dalju pretragu, ali je nastavljena istraga u dvorištu letnjikovca i oko njega.

Poligrafista za Alo!: Majka ne sme na ispitivanje zbog stresa

Nekadašnji poligrafski ispitivač i instruktor Zoran Luković za Alo! je objasnio zašto majka malene Danke Ilić (2) Ivana zbog trudnoće nije mogla da bude podvrgnuta poligrafskom ispitivanju. Takva je praksa primene poligrafa, kako kaže, trudnoća je element koji apsolutno isključuje podobnost ispitanice.

- Razlog su višestruke implikacije stresa, koji je posledica straha od rezultata. Dakle, tokom poligrafskog ispitivanja postavljaju se različita pitanja u vezi sa slučajem, a ukoliko postoji strah, može da dođe i do velikog stresa. Ja nisam lekar da mogu detaljno da pričam o tom mehanizmu, ali kada je majka izložena stresu, pati plod - beba, što ne želimo da se dogodi - objasnio je Luković.

Kako dodaje, ovo se ne radi čak ni kada je gotovo sigurno da je trudnica kriva za neko delo.

- Možda je ona zaista i u delu, mi to ne znamo, pa ako bi se suočila sa pitanjima koja su za nju problematična, koja otkrivaju šta se desilo, ili uopšte koja rekapituliraju celu situaciju, to bi u njoj izazvalo veći stres. A čak i da je ona kriva, plod nije i ne smemo da rizikujemo da se bilo šta loše odrazi na njega - ističe poligrafista.

Kako je naglasio, ova metoda postoji oko 150 godina i u saradnji sa lekarima zaključeno je da trudnice ne treba da se podvrgavaju ispitivanju, tako da ni u ovom slučaju ta praksa ne sme da se menja.

Kada je u pitanju otac devojčice i to što je on više puta vraćan u policiju i iznova ispitivan, pa i poligrafski, Zoran Luković objašnjava da je i to standardna praksa:

- Retestiranje ispitanika se vrši nakon i po osnovu novootkrivenih činjenica slučaja. Svaki novi detalj koji se otkrije pokreće nova pitanja i zato se proces ponavlja - kazao je on.

Bageri, policija i vatrogasci već danima raščišćavaju dvorište i okolinu dvorišta gde je poslednji put viđena Danka. Takođe, pretraživani su i kanali oko dvorišta kao i Borsko jezero koje se nalazi nedaleko od mesta nestanka.

Danka Ilić

Printsceen

 

Kako saznajemo, juče su dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova u toku celog dana na maloj visini obletala područje. Krstarili su iznad dvorišta i šuma, a takođe se mogla čuti i motorna testera kojom se raščišćavao teren. Viđeni su i policajci sa lopatama, a u čitavom kraju vlada napetost da li je pronađen trag koji bi mogao da dovede do malecke.

Prema nezvaničnim informacijama, Ivana Ilić, majka devojčice, i juče je provela dan u policiji, a inače u petak u ranim jutarnjim satima ona je odvedena na mesto nestanka radi rekonstrukcije događaja i kako bi do najsitnijih detalja pokazala šta se tačno dogodilo kobnog utorka oko 13 sati u dvorištu letnjikovca u Banjskom Polju.

- Pripadnici policije sa majkom male Danke išli su na mesto gde je nestala, da im pokaže svaki korak i detalj tog dana kada je nestala. Urađena je rekonstrukcija njihovog kretanja. Zajedno sa njom policija proverava sve informacije i saznanja - saznajemo iz MUP-a. 

banjsko polje

Alo.rs/ Dejan Briza

 

Prema nezvaničnim informacijama, proveravaju se i Fejsbuk profili Ivane Ilić.

- Majka ima nekoliko profila na Fejsbuku, proveravaju se sve poruke koje je slala i dobijala u prethodnom periodu. Za sada nema zvaničnih informacija, niti detalja u vezi s proverom njenih profila na društvenim mrežama, kao ni da li postoji nešto što se kosi s istragom - navodi izvor blizak istrazi.

Kako smo ranije pisali, Miloš Ilić, otac male Danke, prošao je poligrafsko ispitivanje, međutim, majka Ivana bila je tada ponovo pozvana u Policijsku upravu Bor na razgovor.

- Kriminalistički inspektori došli su do novih saznanja o nestanku devojčice Danke, a njih mogu da provere samo s majkom deteta, pa su je pozvali na razgovor u stanicu - rekao je tada za izvor Alo! blizak slučaju.

Prema pisanju pojedinih beogradskih medija, sporan je sadržaj na Ivaninom telefonu koji je navodno izbrisan tog dana kada je malecka nestala. Međutim, nema zvaničnih informacija u vezi s pregledom njenog telefona.

 - Naloženo je detaljno veštačenje Ivaninog telefona. Takođe, ispituju se i neke njene ranije izjave, za koje su neki ocenili da su kontradiktorne - navodi izvor.

Inače, majka je navodno u drugom stanju zbog čega nije podvrgnuta poligrafskom ispitivanju.

Podsetimo, majka je rekla da se nakratko okrenula i da je devojčica nestala i da je od tada u agoniji.

- Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim boga da je što pre nađemo - poručila je prvog dana majka Ivana.

Do zaključenja ovog broja trajala je potraga za devojčicom, kao i raščišćavanje terena. Inače, pozvali smo i Miloša Ilića, oca devojčice za komentar, međutim, nije odgovarao na naše pozive.

BONUS VUDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading