SNEG PARALISAO POLA SRBIJE, A USKORO SE SVE MENJA Šok promena - živa skače do 28 stepeni, evo i kad
Foto: Alo/Foto: Alo!

 Maksimalna temperatura dostigla je 24°C. Drugi dan vikenda doneo je burnu promu vremena i prodor hladnog fronta, uz jako zahlađenje. Zahlađenje je zahvatilo prvo sever i zapad Srbije, pa su temperature oko podneva pale u Valjevu na 3°C, u Beogradu na 6°C, dok je istovremeno na jugu i jugoistoku Srbije ispred hladnog fronta bilo i do 20°C.

U toku poslepodneva zahlađenje se širilo prema jugu i istoku, a zapad Srbije zavejao je sneg, pri čemu je na Zlatiboru palo 15 centimetara, a sneg je zabeleo i niže predele zapadne Srbije, piše Telegraf

Do večeri padavine su prestale na seveu i zapadu Srbije, uz razvedravanje, dok je jaka kiša sa pljuskovima i grmljavinom zahvatila jug i jugoistok Srbije, dok je jak sneg sa grmljavinom padao na jugozapadu Srbije i na planinama južne Srbije.

Temperature su na zapadu Srbije opale na 0°C, na planinama i ispod 0°C, pa je tako hladni front drugog dana vikenda doneo pad temperature vazduha i za 20 stepeni u odnosu na prvi dan vikenda.

Na severu Srbije danas će biti sunčano, ali prohladno, uz  dnevni razvoj oblačnosti, dok se u ostalim predelima očekuje promenljivo oblačno. Još tokom jutra na jugu Srbije biće kiše, na planinama i sneg, a sneg se ponegde očekuje i u nižim predelima.

Inače, tokom prethodne večeri i noći na planinama južne i jugozapadne Srbije palo je i do 20 centimetara snega.

Danas će duvati i pojačan severozapadni vetar, do večeri u slabljenju.

Maksimalna temperatura biće danas od 11 do 15°C, u Beogradu do 12-13°C.

Srbija će narednih dana biti pod uticajem snažmog ciklona sa centralnog Mediterana.

Nažalost, vedro jutro u utorak ujutro doneće delovima Srbije i slab, pri tlu i umeren mraz, naročito južnim i centralnim predelima.

Tokom dana biće umereno oblačno i osetno toplije. Jutarnja temperatura biće od -3°C na jugu i jugoistoku do 5°C na severu Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 19°C.

Sve više će jačati južni i jugoistočni vetar, koji će u košavskom području i na planinama biti jak, a na jugu Banata imaće i olujne udare.

U toku večeri sa juga se očekuje naoblačenje sa kišom, koje će šrvo zahvatiti južne, a tokom noći i centralne predele Srbije, a suvo će ostati samo na severu Srbije, naročito na području Vojvodine.

U sredu u većem delu Srbije biće suvo. Očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra, na jugu Banata i od 100 km/h.

Maksimalna temperatura biće od 18 do 22°C, u Negotinskoj Krajini malo svežije.

U četvrtak se očekuje prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz malo svežije vreme. Košava će i dalje imati olujne udare, a snažno južno strujanje doneće iz Sahare preko Mediterana i čestice pustinjskog peska, pa se očekuju i prljave padavine, što je potpuno prirodna pojava, pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Od petka se očekuje porast vazdušnog pritiska i stabilizacija vremena, pa će biti i osetno toplije, uz uglavnom sunčano vreme. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C.

Tokom sledećeg vikenda očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, skoro pa pravo letnje. Biće sunčano.

Maksimalna tempetatura biće i iznad 25°C, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Inače, prosek maksimalne temperature za kraj marta je od 13 do 17°C, tako da će temperature biti i za 10 stepeni više od napomeutog proseka.

Veoma toplo vreme nastaviće se i na samom početku aprila, uz temperature oko i preko 25°C.

Prema trenutnim prognozama, zahlađenje se očekuje oko 4. aprila. Maksimalne temperature opale bi za 10 stepeni i kretale bi se oko 15°C.

Dakle, nakon kratkotrajnog, ali jačeg zahlađenja sa drastičnim padom temperature i snegom, narednih dana vraća nam se proleće, a sam kraj marta i početak aprila doneće nam i pravo letnje vreme.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading