Vojna akademija
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Konkurs za upis u sve vojne škole - Vojnu akademiju, Srednju stručnu vojnu školu i u Vojnu gimnaziju otvoren je do 31. marta, a uslovi za prijavljivanje kandidata, kao i sama procedura mogu se videti na sajtu tih ustanova. 

Povodom njihovog praznika i novog konkursa za upis, ekipa Alo! posetila je ovu ustanovu, gde smo se uverili u to kakav red, rad i disciplina vladaju među kadetkinjama i kadetima.

Zašto je za svoj poziv izabrao upravo ovu ustanovu, za Alo! je ispričao kadet Vladimir Stanojković.

Vojna akademija

Alo!/Vladimir Marković

 

- Moji motivi su bili prvenstveno ljubav prema otadžbini, kao i želja da se bavim jednim časnim, plemenitim i uzvišenim poslom kao što je ovaj oficirski, odnosno ova vojna profesija. Moja motivacija je iz dana u dan sve veća i veća i uvek sam ponosan i zadovoljan što se nalazim na ovom mestu - rekao nam je Vladimir.

Potporučnika Predraga Vraneša pitali smo koga pozivaju na upis za Vojnu akademiju.

- Pozivamo sve zainteresovane kandidate iz civilstva koji imaju želju, vole vojsku i častan i pošten poziv oficira i koji vole, naravno, pre svega, Srbiju. Za one koji se preispituju da li je ovo poziv za njih, mogu da im poručim da ne treba da se preispituju, već da budu sigurni u ono što žele. Da ne slušaju nikoga sa strane - rekao nam je potporučnik Vraneš.

U okviru posete Vojnoj akademiji posetili smo nekoliko učionica u kojima se budući oficiri pripremaju za svoj poziv.

Kroz opremu i način rada u vežbovnom komandnom mestu bataljona diviziona i brigade proveo nas je potpukovnik Branko Veličković, nastavnik taktike oklopnih jedinica.

- Ovaj kabinet je namenjen za tehničku podršku u donošenju odluke komandanta bataljona diviziona i jedinica istog ranga, odnosno komandanta brigade. Kabinet je opremljen najmodernijim informatičkim sredstvima, ploterom visoke rezolucije, skenerom, štampačima i svim ostalim uređajima poslednje generacije kako bi vizualizacija bojišta i pomenuta tehnička podrška u donošenju odluke bila na najvišem mogućem nivou - rekao nam je potpukovnik.

Vojna akademija

Alo!/Vladimir Marković

 

Kako smo dalje saznali, pored laptopa, kadeti koriste i dronove i foto-aparate, a podatke sa različitih vidova izviđanja stavljaju na mrežu i trude se da tehnička podrška bude na najvišem mogućem nivou.

- Kao poslednji tehnološki napredak možemo da izdvojimo rad uz korišćenje takozvane pametne table, odnosno uređaja koji svaku horizontalnu i vertikalnu površinu pretvara u interaktivnu, tako da se korak, odnosno faza procesa operativnog planiranja koju zovemo ratne igre, izvodi na dosta moderniji i bolji način nego ranije - rekao nam je potpukovnik Branko Veličković.

Jedan dan na Akademiji

Kadetkinja Nina Rašić detaljno nam je ispričala kako izgleda jedan radni dan na Vojnoj akademiji. Uz brojna stroga pravila, oni imaju i mnogo kulturno-umetničkih i aktivnosti tokom kojih mogu da se zabave.

- Jedan radni dan na Akademiji započinje u šest ujutru, ustajanjem kadeta i pripremom za predstojeći dan. Izlazimo na malu pistu, postrojavamo se, izvodimo jutarnje vežbe, koje podrazumeva trčanje i splet gimnastičkih vežbi. Sledi doručak u vojničkom restoranu, a onda se pripremamo za smotru na velikoj pisti. Smotra podrazumeva smotru ličnog izgleda kadeta, kao i smotru opreme, a u sklopu smotre je i podizanje zastave. Tada kadeti odlaze na nastavu. Nakon nastave imamo ručak i slobodne aktivnosti - objasnila nam  je Nina.

Vojna akademija

Alo!/Vladimir Marković

 

Za vreme slobodnih aktivnosti kadeti imaju pravo da koriste sve kapacitete Akademije, koji podrazumevaju sportski centar, streljanu, bazen, atletsku dvoranu, atletsku stazu.

- U Vojnoj akademiji imamo sekcije za skoro sve što možete da zamislite! Tu su kulturno-umetničke i sportske aktivnosti, preko 20 sekcija.

Nakon svih slobodnih aktivnosti i časova, učenja, svi organizovano odlaze na večeru nakon koje su slobodni sve do povečerja u 21.30, kada sledi odlazak na spavanje.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading