Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Jutro u Vojvodini, zapadnoj, centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji će biti oblačno, s povremenom kišom ili lokalnim pljuskovima, dok se na Crnom Vrhu očekuje sneg, prema prognozi RHMZ-a.

U Vojvodini, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Velikom Pomoravlju, kao i u Timočkoj Krajini, očekuje se pretežno oblačno vreme. U ostalim krajevima, južnije od navedenih oblasti, očekuje se smenjivanje sunčanih i oblačnih intervala, a pojava kiše će postati učestalija u drugom delu dana. Tada se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Očekuje se slab i umeren vetar koji će duvati iz različitih smerova. Na jugu Banata, u donjem Podunavlju i Braničevu vetar će biti jak, jugoistočni, s udarima olujne jačine ujutru i pre podne.

Najniža temperatura biće od tri do sedam stepeni, dok će najviša temperatura varirati od osam stepeni na severu i zapadu Srbije do 15 stepeni na jugu.

I u Beogradu danas pretežno oblačno, hladnije i kišovito vreme. Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar. Temperatura bez većeg kolebanja, od sedam do devet stepeni Celzijusovih.

Vreme do kraja sedmice

U petak se prognozira pretežno oblačno i hladnije vreme s povremenom kišom, dok se na planinama očekuje sneg. Uveče i tokom noći može doći do delimičnog razvedravanja.

U subotu se u Vojvodini i centralnoj Srbiji očekuje pretežno sunčano i toplije vreme. U ostalim krajevima biće malo do umereno oblačno, dok se na krajnjem jugoistoku može pojaviti ponegde slabih padavina.

Uveče i tokom noći očekuje se naoblačenje sa Jadrana u svim krajevima, ali će tek ponegde izazvati kratkotrajnu kišu ili lokalne pljuskove. Jugoistočni vetar će se pojačavati. U nedelju se prognozira umereno oblačno vreme, veći deo dana suvo, uz dalji porast temperature i vetrovite uslove.

Najviša temperatura se očekuje u zapadnoj i centralnoj Srbiji, dostižući oko 20 stepeni, dok će najhladnije biti u Timočkoj Krajini, s temperaturom od 12 do 14 stepeni. Na planinama i u košavskom području očekuje se jak jugoistočni vetar, dok će na jugu Banata vetar imati udare olujne jačine.

Uveče i tokom noći se očekuje prolazno naoblačenje sa zapada praćeno kišom i lokalnim pljuskovima, uz prestanak košave. U narednim danima će biti česta naoblačenja s kišom (na planinama sa snegom), s sunčanim periodima između njih, što će obeležiti prvi deo naredne sedmice. Početkom nedelje se očekuje porast temperature, dok će kasnije doći do postepenog pada temperature.

Upaljen meteo alarm

U gotovo celoj Srbiji, osim u Bačkoj i Sremu, aktiviran je žuti meteo alarm. Na području Banata zbog jakog vetra, u Beogradu, zapadnoj i istočnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju zbog kiše. Takođe, meteo alarm je na snazi i zbog grmljavine u Šumadiji, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM.

Vreme

RHMZ

 

Žuto upozorenje ukazuje da su prognozirane vremenske pojave potencijalno opasne. Iako nisu neuobičajene, preporučuje se oprez prilikom planiranja aktivnosti koje su podložne meteorološkim rizicima. Važno je ostati informisan o predviđenim meteorološkim uslovima i izbegavati nepotrebne rizike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading