Sneg u Beogradu
Foto: Alo/Veljko Petranović

Prognoza za petak

U petak, 1. marta, biće mestimično slabe i kratke kiše, mogući su i pljuskovi. Očekuje se da vetar bude slab i umeren, južni i jugoistočni, dok će u košavskom području i na višim planinama biti umeren i jak.

Kako vetar utiče na naš organizam, pročitajte ovde.

Temperatura vazduha će biti najviša od 14 do 19 stepeni, dok će se najniža kretati od 7 do 11 stepeni Celzijusa.

Marko Čubrilo, meteorolog amater, kaže da se u petak očekuje pretežno oblačno, u košavskom području na planinama duvaće jak, na udare i olujan jugoistočni vetar.

- Padavinska zona će se u petak polako proširiti i nad ostale delove regiona i na zapadu regiona biće malo svežije - kaže Čubrilo.

Prognoza za vikend

Čubrilo kaže da će prvog dana vikenda uz dosta oblaka još ponegde biti slabe kiše. Jugoistočni vetar će oslabiti, dok će u nedelju uglavnom biti pretežno sunčano i suvo.

- Temperature će i dalje biti znatno iznad proseka i maksimalna temperature vazduha bi za vikend trebalo da se kreće od 11 do 19 stepeni Celzijusa.

Mraz i sneg od 6. marta

Prema vremenskoj prognozi Marka Čubrila, početkom sledeće nedelje moguće je novo pogoršanje uz kišu i pojačanje jugoistočnog vetra, dok će se oko 5. marta vetar okrenuti na slab, severozapadni smer.

- Od 6. marta postoji opcija prodora osetno hladnijeg vazduha sa severoistoka Evrope, te bi uz umeren severni i severoistočni vetar usledilo osetnije zahlađenje i oko 7. marta bi se maksimalne temperature mogli kretati od 2 do 8 stepeni Celzijusa, što je u granicama proseka. Ukoliko bi to zahlađenje bilo suvo, postojaće opasnost od pojave mrazeva od -7 do -1 stepen Celzijusa, što su normalne jutarnje vrednosti za početak marta, ali bi došle posle izuzetno toplog februara i već odavno pokrenute vegetacije. Istovremeno, drugi model, oko 11. marta, daje mogućnost i formiranja ciklona blizu Jadrana što bi smanjilo opasnost od mrazeva, ali povećalo opasnost od pojave snega i u nižim predelima – objašnjava Čubrilo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading