Crveni meteoalarm
Foto: Printscreen/Shutterstock/Alo ilustracija

Narednih dana ostaje neobično toplo i uglavnom suvo, povremeno uz umerenu oblačnost. Slabe kiše može biti povremeno i to pretežno na jugu regiona i uz obalu Jadrana. Od četvrtka posle podne jugoistočni vetar ponovo u pojačanju, piše Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi za Srbiju.

U petak sa jačanjem sekundarnog ciklona pretežno oblačno i vetrovito, posebno na planinama i u košavskom području gde će povremeno biti jakog do olujnog jugoistočnog vetra. Tokom dana nešto češća pojava kiše prvo nad južnim, jugozapadnim i severozapadnim, a posle podne i uveče i nad ostalim predelima. Konkretnije padavine se i dalje ne očekuju.

Do petka maksimumi od +10 do +20 stepeni Celzijusa, a u petak možda neznatno svežije, pe svega na zapadu regiona.

U subotu uz dosta oblaka ponegde slaba kiša, jugoistočni vetar će oslabiti, dok će maksimum opet biti visok.

Zatim od 03.03. do oko 06.03. relativno toplo uz uglavnom suvo vreme. Posle tog datuma postoji signal za zahlađenje ali koliko će ono biti izraženo još nije moguće precizirati.

Temperature će sigurno otići u prosečne vrednosti za ovaj deo godine ali na žalost postoji mogućnost da uz prodor veće količine hladnog vazduha iz istočne Rusije zahlađenje bude vrlo jako i u tom slučaju će štete na procvetalim voćnim kulturama i pokrenutoj vegetaciji biti jako velike.

Kako do tog mogućeg zahlađenja ima još nedelju dana promena u sinoptici će sigurno biti, posebno kod operativnih proračuna. Zato sada treba pratiti ansamble članove modela i gledati koliko “duboko” tone srednja linija niza jer ona ukazuje na trend snage samog zahlađenja.

Narednih desetak dana pravo proleće, kiša će uglavnom biti slabe i retka, dok će oko 01.03. na kratko ponovo biti vrlo vetrovito, posebno u košavskom području, na planinama i duž obale Jadrana, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading