Vrtić
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je do sada potvrđeno 19 slučajeva morbila, a poslednji oboleli je beba stara 13 meseci, koja nije vakcinisana.

Samo na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije koja je prijavljena 22. februara registrovano je 16 slučajeva malih boginja, a među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina. Od njih šestoro koji su vrtićkog uzrasta, petoro nije bilo vakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila.

Od 7. februara na snazi je pooštren nadzor, što podrazumeva da je svaki lekar u svakoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko se pojavi pacijent koji ima temperaturu i ako se pojavi karakteristična makulopapulozna ospa, dužan da takav slučaj prijavi dežurnom epidemiologu kao sumnju na morbile.

Upravo zbog toga, i pojedini vrtići počeli su od roditelja da traže potvrde o vakcinaciji, koje izdaju pedijatri, što se dogodilo i jednoj čitateljki Alo!. 

Kako nam je objasnila, njeno dete uskoro treba da primi MMR vakcinu, a do tada neće moći da ide u vrtić.

- Jutros kada sam došla sa detetom, vaspitačice nisu mogle da ga prime u kolektiv jer nije vakcinisano. Uskoro bi trebalo da dobije MMR vakcinu, jer bez nje neće moći da se vrati u kolektiv. Vaspitačice su mi objasnile da im je naloženo da provere svako dete jer u suprotnom, mogu da budu kažnjenje ukoliko u vrtić puste dete koje nije vakcinisano - ispričala nam naša čitateljka. 

Inače, sve ovo je pokrenuo veliki kašalj i boginje koje su se pojavile u Srbiji, kojih ne bi bilo da je obuhvat vakcinacijom protiv ovih bolesti na nivou na kom bi trebalo da bude. Podsećanja radi, četiri bebe su preminule od posledica velikog kašlja u Srbiji u ovoj sezoni (a ukupno pet od letos), a morbile (male boginje) su od 6. februara potvrđene kod 19 osoba. 

Jedino oružje - vakcinacija

Zakoni u Srbiji propisali su još pre pola veka MMR vakcinu kao obaveznu. Ona je definisana kao vakcina koja se daje deci od 12 do 15 meseci, dok se druga doza daje pred polazak u školu.

Takođe, aktivna imunizacija protiv malih boginja može se započeti i kod dece uzrasta od šest do 12 meseci života prema epidemiološkim indikacijama. U tom slučaju ponovna vakcinacija sprovodi se jednom dozom vakcine u uzrastu od navršenih 15 do 24 meseca života. Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole sprovodi se i kod žena, bez prethodno stečenog imuniteta, koje planiraju trudnoću.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading