Izložba
Foto: Alo/Foto: RINA

- Ova kolekcija predstvlja jedno vreme kada su šeširi bili obavezni deo garderobe jednog građanskog Čačka, a to su šeširi iz dvadesetih i tridwesetih godina prošlog veka. Ima ih devetnaest i govore zapravo priču o modi toga doba i uopšte o vremenu kada se bez šešira nije izlazilo iz kuće, bio to muškarac, žena ili dete i to je bilo do nekih pedesetih godina obavezan deo aksesora. Od nekih sedamdesetih godina oni počinju da služe samo za zaštitu od sunca, a nekada su bili obavezni - rekla je za RINU Ivana Ćrjaković, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Izložba se održava u okviru projekta ‘Prestonica kulture’ Republike Srbije iz 2023. godine, nastavljena je u 2024. Godini i ovo je prva izložba koja će se odigrati u novom galerijskom prostoru u Čačku koji je otvoren krajem prošle godine.

- Veoma interesantan predmet, među svim ovim šeširima je cilindar Raše Gavrovića, koji je bio predsednik opštine između dva svetska rata i jedna veoma poznata ličnost u Čačku, tako da je to jedan veoma interesantan detalj za sve Čačane - zaključila je Ćirjakovićeva.

Inače, šeširi su najčešće nabavljani u trgovinama i zanatskim radnjama, nošeni su svakodnevno, ali i u svečanim prilikama.

Ovom izložbom se predstavlja deo gradske nošnje koja je u minulim vremenima krasila čačanske ulice, kafane i trgove. Deo te lepote sačuvan je u muzeju i predstavlja plod višedecenijskog rada etnologa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading