Vremenska prognoza
Foto: Privatna arhiva/Foto: Alo/ilustracija

Već danas dosta oblaka ali bez padavina, samo se uz obalu Jadrana posle podne već očekuje povremena kiša. U petak uz jačanje južnog strujanja i razvijanje sekundarnog ciklona vetrovito uz dosta oblaka ali realtivno toplo, piše Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Nad Dinarskim sistemom planina češća pojava kiše i pljuskova, dok će nad ostalim predelima uglavnom biti suvo. Duvaće jak, na planinama na udare i vrlo jak do olujan južni vetar, duž obale jugo,a u košavskom pdoručju topla košava u pojačanju.

Dnevni maksimum do +7 do +20 stepeni Celzijusa. Za vikend uz uticaj sekundarnog ciklona promenljivo oblačno i nestbailno uz čestu pojavu kiše, posebno u subotu posle podne i u nedelju sredinom dana.

Znatno više padavina uz Dinarske planine gde će do ponedeljka ponegde pasti i preko 200mm taloga. Severnije padavina znatno manje i biće delova regiona, posebno u fenskim oblastima gde će padavina praktično izostati. Do nedelje posle podne duvaće jak južni vetar i jaka topla košava.

U nedelju posle podne vetar u slabljenju i u okretanju na severozapadni smer. Subota topla uz lokalne maksimume i oko +18 stepeni Celzijusa, dok će u nedelju a zapadu biti hladnije uz maksimum od oko +7 stepeni Celzijusa i to manje zahlađenje će se tokom danas premestiti i nad istok regiona. U nedelju na visokom planinama pre svega Hrvatske, BiH i C.Gore preko 1.000 metara nadmorske visine vlažan sneg, kaže Čubrilo.

Početkom sledeće nedelje stabilnije ali i dalje relativno toplo, dok se oko 27.02. simulira razvijanje novog, sekundarnog, ciklona ovog puta nad zapadnim Sredozemljem.

Taj ciklon bi zatim preko Severne Afirke išao dalje na istok te bi nama oko 28.02. mogao doneti novog pogoršanje uz padavine, posebno nad južnim i središnjim delovima regiona.

U isto vreme nad zapadom Rusije bi jačao anticiklon tako da bi ka Vlaškoj niziji u Rumuniji po istočnoj periferiji tog anticiklona strujao hladniji vazduh. Postoji mogućnost da preko košave deo tog hladnog vazduha stigne i do istoka našeg regiona te bi tamo oko 01.03. moglo biti hladno uz maksimume oko +3 stepena Celzijusa, stoji u prognozi.

Kako je tačna sinoptika posle 27.02. još uvek vrlo upitna mogućnost tog zahlađenja je za sada vrlo niska.

Tek negde posle 06.03. određeni proračuni sugerišu da bi malo konkretnije zahlađenje moglo stići i do naših delova Evrope ali to je jako udaljen termin i za sada nema ni potrebe više pričati o tome.

Od sutra jak južni vetar i povremena kiša. Znatno više kiše nad Dinarskim planinama, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading