KIŠA ĆE LITI KAO IZ KABLA Nevreme kreće od ovog datuma, a evo šta nam donosi mart
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija/Shutterstock

- Početkom sledeće nedelje će se po istočmoj periferiji anticiklona sa jezgrom nad jugozapadom Evrope ka nama premestiti vrlo mala količina svežijeg i slabog vlažnog vazduha - piše Marko Čubrilo u vremenskoj prognozi za Srbiju.

U ponedeljak uveče slab hladan front će severozapadu regiona doneti prolazno naoblačenje, samo ponegde uz vrlo slabu kišu i sneg preko 800mnv. Vetar će okrenuti na slab do umeren, severozapadni. Maksimumi slični današnjim, uglavnom do +6 do +14 stepeni Celzijusa.

U utorak i sredu nad središnjim i ponegde jugoistočnim predelima uz nešto više oblaka ponegde pojava slabe kiše i slabog snega preko 800mnv. Nad ostalim predelima promenljivo oblačno i uglavnom suvo.

Vetar slab, severozapadni, dok će se dnevni maksimum kretati od +4 do +13 stepeni Celzijusa. Pojava noćnog, slabog, mraza je moguća ponegde nad planinskim delom regiona kao i u oblastima gde noć bude vedra.

Od srede ponovo toplije uz pokretanje južnog strujanja. Simulira se razvijanje veoma snažnog matičnog ciklona nad širim prostorom zapadne Evrope. Pod njegovim uticajem će krajem nedelje uslediti sekundarna ciklogeneza nad severnim Jadranom, stoji u prognozi.

Kao posledica toga, od petka pa sve do oko 27.02. i dalje relatvno toplo ali uz povremeno jak južni vetar i jugo na Jadranu. Biće česte pojave kiše, a duž obale može biti i grmljavinskih pljuskova.

Najveću količinu kiše bi trebali dobiti Dinarski sistemi uz obalu Jadrana gde će zbog jakog orografskog efekta uslediti pojačanje padavina.

Temperature će biti u padu ali samo u poređenju sa onima koje će vladati pre toga i trebale bi se kretati od +4 do +12 u nizijama, dok će na visokom planinama verovatno biti dovoljno hladno za sneg ali verovatno tek preko 900mnv.

Za sada početak marta deluje takođe nestabilno uz čestu kišu i sneg na višim planinama ali se jače zahlađenje uz sneg u nizijama za sada ne najavljuje.

Sumirano, posle još jednog pretežno suvog i toplog većeg dela nedelje od oko 23. u mesecu znatno nestabilnije uz česte padavine ali i dalje relativno toplo, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading