"VIRUS MALIH BOGINJA JE PRISUTAN I CIRKULIŠE" Doktori upozoravaju posle novih slučajeva: Svaki oboleli može da zarazi 15 ljudi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Još tri slučaja malih boginja potvrđena su na teritoriji Beograda, što od početka godine ukupno čini šest slučajeva, rečeno je za Alo! iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Morbili su potvrđeni kod deteta od četiri godine, muškarca od 19 i kod žene od 48 godina.

- Mladić je hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti zbog upale pluća. Reč je o pacijentu koji ima 19 godina i koji je od rođenja primio samo dve vakcine, i to ne zbog medicinskih razloga, već zbog izbora njegovih roditelja. Prema njihovim navodima, mladić je imao puno kontakata u naselju u kojem živi i oni će biti obuhvaćeni zdravstvenim nadzorom - rekla je za Alo! Slavica Maris, načelnica Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje.  

- Drugi pacijent je dete starosti četiri godine, koje nije vakcinisano MMR-om i koje ima blagu kliničku sliku. Leči se u kućnim uslovima, nema komplikacije, i ovo dete nije zaraženo u dečjem kolektivu - rekla je doktorka Maris, i dodala da je treći slučaj bolest potvrđen kod starije osobe koja je u detinjstvu vakcinisana protiv morbila.

- Reč je o ženi koja je bila u kontaktu s prvim potvrđenim slučajem malih boginja, odnosno s majkom i sinom koji su morbile doneli iz inostranstva. Njena klinička slika je blaga, a u detinjstvu je primila jednu dozu MMR - rekla je dr Maris, i objasnila da je u toku provera konatakata zaraženih osoba. 

- Male boginje su najzaraznija bolest, svaki novi pacijent može da je prenese na 15 osoba. Zasad imamo šest potvrđenih slučajeva, a to znači da je virus prisutan i da cirkuliše. Međutim, još nema indicija za prijavljivanje epidemije - rekla je doktorka, i objasnila da je vakcina jedini način da se izborimo s morbilima.

- Prema preliminarnim podacima, prvu dozu vakcine MMR primilo je 88 odsto dece, što je malo za stvaranje kolektivnog imuniteta. Vakcina je obavezna, a za roditelje koji sami odluče da ne vakcinišu decu procedura je takva da pedijatar treba da ih prijavi sanitarnoj inspekciji, koja potom preuzima dalje mere - rekla je doktorka Maris.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading