JOŠ JEDNA OSOBA ZARAŽENA Registrovan četvrti slučaj malih boginja u Srbiji
Foto: Shutterstock

Ovo je četvrti slučaj ove bolesti, od čega su tri pacijenta registrovana u Beogradu. 

Prva dva slučaja otkrivena su 8. februara kod nevakcinisane osobe koja pohađa srednju školu i odrasle osobe koja je u medicinskoj dokumentaciji imala podatak da je preležala male boginje.

Nakon toga, 12. februara potvrđene su morbile kod nevakcinisanog deteta koje pohađa osnovnu školu, a doktori su zatekli komplikacije u vidu upale pluća. U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta. Lekari upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života. Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci i u 7. godini, u okviru priprema za polazak u školu. Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading