Kućni ljubimci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Otac Gligorije kaže da ovo nije pitanje o ljubimcima već o tome kako ih ljudi doživljavaju. On je objasnio i kako naša crkva gleda na ovu pojavu.

- Ako me pitate o hrišćanstvu i pravoslavlju i pravoslavnoj crkvi, ono što je sigurno jeste da ne postoji takav vid staranja za naše kućne ljubimce nego da je naša percepcija o životinjama potpuno promenjena i da takvi porivi potiču iz toga. Oni koji za sebe kažu da su pravoslavni hrišćani, znali bi da je to potpuno nespojivo s onim šta životinja predstavlja u celokupnoj tvorevini i načinu na kojima nam je dato da se brinemo o njima. Ta vrsta molitve posthumne ne postoji za životinje i to ne zato što je neko nekada bio zadrt nego zbog same logike čitave tvorevine i prave brige za životinje - objasnio je on za TV Prva. 

Otac je naglasio da verski obredi i paljenje sveća za životinje u nekim drugim religijama možda postoje ali u pravoslavnom hrišćanstvu ne postoje.

- Ne zato što je neko to zabranio nego zato što to nema logiku staranja o njima - istakao je on.

Otac Gligorije je naveo da je čovek životinjama ukinuo funkcionalnost smestivši ih da budu kućni ljubimci.

- Dajemo im krštena imena, što se prvi put dešava u našem vremenu. Ceo pristup je o nama samima i nije poenta u našem psu ili mački kog beskonačno volimo i vidimo da pati, strada, tužan je ili srećan ali mu često dajemo one vrednosti koje mi shvatamo kao patnju ili radost - naglasio je on. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading