NE RADITE NIKADA OVO Mudre reči patrijarha Pavla koje svaki vernik treba da pročita
Foto: Epa

Patrijarh Pavle, jedan od najvoljenijih lidera Srpske pravoslavne crkve, ostavio je snažan utisak na ljude svojom skromnošću, predanošću i duhovnom mudrošću. Iako zvanični proces kanonizacije još nije pokrenut, javnost ga već doživljava kao svetitelja. Njegova posvećenost i primeren životni put ostavljaju neizbrisiv utisak, postavljajući ga kao uzor i inspiraciju mnogima.

U svojim mudrim rečima, patrijarh Pavle naglašava prolaznost i neizvesnost života. Upozorava nas da svaki dan, pa i ceo život, nosi sa sobom lepe i teške trenutke, te nas podstiče da naučimo nositi se s njima. Ovako je patrijarh Pavle podeli svoje vredne životne lekcije:

Patrijarh Pavle je govorio o životu ovako:

"Život je neizvestan.

Danas ste zdravi, u punoj snazi, sutra već može biti drugačije, i obrnuto.

Danas ste tužni, ali ne znači da vas za par minuta, do kraja dana nešto ne može silno obradovati, ali opet "ali" i obrnuto.

Činjenica je da dan, a kamoli život ima lepih i loših trenutaka, čovek se uči dok je živ da bi se izborio sa njima.

Svaki dan posmatrajte kao mali život.

Ne pridajte značaja sitnicama, ko je šta rekao za vas, za drugoga – toga je uvek bilo.

Uvredi li vas neko, neka je, njemu na čast, prevari li vas neko, izda, razočara, neka je Bogom prosto, idemo dalje, život je dragocen da bi smo se bavili bezvrednim stvarima.

Nemojte se zamerati sa roditeljima, roditeljima supružnika, decom, braćom i sestrama, komšijama svi smo ljudi svi grešimo, nemojte da vas sutra boli kad izgubite tu osobu i shvatite da ar placa, trošna kuća, loša reč, uvreda i kleveta ne pokrivaju cenu bola za osobom koju ste zbog istog izgubili.

Ne dajte da vas smrt uveri u to, volite i poštujte čoveka dok je živ.

Srcem oprostite, njega zacelite a dušu umirite, potrebna je samo volja. Verujte, čovek i vaša savest nemaju cenu.

Ispravite stvari na vreme".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading