Saveti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Osnovni savet je da ne treba čekati jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti mnogo lakši ako se na vreme pripremite za „minus“ sa kojim se najčešće susrećemo upravo u jutarnjim satima.

Ako spadate u one srećnike koji imaju garažu ili neko slično toplo i suvo utočište za automobil preko noći, u velikoj ste prednosti zimi. Za one koji na uživaju u takvom luksuzu, donosimo nekoliko praktičnih saveta.

Ukoliko imate mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut ka istoku. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na vetrobranskom staklu.

Alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala, koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i deterdžent za pranje posuđa. Dobro promućkajte.

Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u odnosu 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede

Vrlo je jednostavno, sve što treba da uradite je da premažete gumu (keder) oko vrata automobila nekom masnoćom – najčešće se preporučuju da to budu glicerin ili vazelin. Uradite to čim izađete iz vozila, kako biste naredno jutro bez problema otvorili vrata.

Budite snalažljivi

Ako se nađete negde u gradu i na staklu vam se nahvata tanak sloj leda, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom ili nekom drugom bonus karticom, i ostružite led.

To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

Podignite brisače

Da brisače ujutru ne biste našli „zalepljene“ za zaleđeno staklo, jednostavno ih uveče podignite, da ne stoje priljubljeni uz vetrobran, pa se neće ni zalepiti.

Zaštita za retrovizore

Spoljni retrovizori na automobilu neće se zalediti ako preko njih stavite plastične kese. Kesu možete pričvrstiti i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom, pa ni mlakom vodom, jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading