Doktor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- U suštini, to stanje je izazvano konzumiranjem previše alkohola. Međutim, praznični sindrom nema formalnu definiciju - rekla je za Health Redžina S. Druz iz Integrativnog kardiološkog centra "Long Island – Holistic Heart Centers of America".

Ona je primetila da ljudi koji puno piju mogu da završe u bolnici zbog palpitacije srca ili aritmije, često uzrokovanim atrijalnom fibrilacijom (nepravilan rad srčanih pretkomora).

Kako je nastalo naziv sindrom prazničnog srca?

Naziv datira iz sedamdesetih kada ga je skovao doktor sa ciljem da opiše broj inače zdravih pacijenata koji se javljaju tokom praznika sa aritmijama, nenormalnim otkucajima srca nakon konzumiranja previše alkohola.
Ali, uprkos imenu stanje nije ograničeno na svečane prilike.

- Može da se pojavi svaki put kada popijete previše alkohola - rekla je dr Druz.

Šta to u alkoholu prouzrokuje sindrom prazničnog srca?

Nacionalna medicinska biblioteka (NLM) ukazala je na sindrom prazničnog srca može biti rezultat veze između prekomerne količine alkohola, visokog stresa i dehidratacije, iako može biti složeniji od toga.

Takođe, to može imati veze sa načinom na koji alkohol utiče na kardiovaskularni sistem. U članku iz 2017. objavljenom u "Alcohol Research: Current Reviews" navodi se da alkohol ne dozvoljava srcu pravilne kontrakcije.

Istraživači iz studije iz jula 2021. objavljene u "Clinical Autonomic Research" rekli su da već i male količine alkohola mogu da dovedu do aktivacije simpatikusa i smanjenja parasimptične aktivnosti što dovodi do neravnoteže, odnosno otkucaji srca će početi da se povećavaju.

Da li se treba zabrinuti zbog toga?

- Važno je znati da je ovaj problem povezan sa povećanim rizikom od moždanog udara zbog krvnih ugrušaka - navela je dr Druz i dodala da treba obratiti pažnju na simptome kao što su bol u grudima, vrtoglavica i lupanje srca.

Ako sumnjate da imate sindrom prazničnog srca, šta bi trebalo da uradite?

- Na to pitanje je teško odgovoriti jer zavisi od vaše specifične situacije i faktora rizika za srčanu insuficijenciju - ukazala je ona.

Dodala je da "ako imate porodičnu istoriju srčanih bolesti, poželjno je da potražite medicinsku pomoć. I, ako bol u grudima traje duže od 20 minuta, takođe je pametno potražiti pomoć, što može uključuje i odlazak u hitnu pomoć.

Dobra vest je da je sindrom prazničnog srca reverzibilan, prema NLM-u.

- Kada prestanete da konzumirate alkohol, sindrom prazničnog srca nestaje - rekla je dr Druz.

Ali to ne znači da je stanje benigno. Srce je prvo koje reaguje na stvari koje se dešavaju u vašem telu. Efekti alkohola se osećaju svuda, ali vaše srce prvo šalje upozorenje da su stvari krenule po zlu.

- Slušajte svoje telo, i ako vam se nešto čini pogrešno, verovatno i jeste - poručila je doktorka. 

Kako se može izbeći?

Prestanak konzumiranja alkohola je jedini mogući način da izbegnete simptome.

- Ne postoji broj pića koji dovodi do sindroma jer se tolerancija na alkohol kod svakog pojedinca razlikuje - zaključila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading