Potvršena nova vrsta ptica u Srbiji
Foto: Alo/Foto: DZPPS

Tokom redovnih terenskih aktivnosti, ornitolozi DZPPS-a Slobodan Marković i Danilo Penić imali su sreće da prvi put u Srbiji fotografišu i tako sa sigurnošću potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca (Gavia immer).

U blizini Sokobanje na jezeru Bovan, 26. decembra ove godine, Slobodan i Danilo, su posmatrali dve vrste ptica iz familije morskih gnjuraca koje su kao zimski gosti u Srbiji beleženi i prethodnih godina: riđogrli morski gnjurac (Gavia stellata) i vrnoglavi morski gnjurac (Gavia arctica). A onda su videli i trećeg predstavnika ove familije, pomenutog velikog morskog gnjurca.

- Vremenski uslovi i udaljenost ptice od obale nam nisu omogućili da sa lakoćom uslikamo i potvrdimo da se zaista radi o velikom morskom gnjurcu. Međutim, bili smo veoma strpljivi, pa je ptica na kraju prišla nama - pojašnjava Danilo Penić, prenoseći atmosferu sa terena.

U knjizi „Ptice Srbije - kritički spisak vrsta” se ističe da je ova vrsta navodno beležena na nekoliko zasebnih lokaliteta počev od 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, njeno posmatranja nije nikada i potvrđeno, a podaci nisu smatrani verodostojnim. Sve se promenilo 26. decembra kada su načinjene prve, i za sada jedine, fotografije ove vrste koje sa sigurnošću potvrđuju njeno prisustvo u našoj zemlji.

 

 

Veliki morski gnjurac koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88cm, a raspon krila mu doseže do 148 centimetara. U Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope. Ova ptica u potpunosti se prilagodila životu u vodenim površinama: hrani se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela savršena su vesla u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

- Društvo za zaštitu i proučavanje ptice Srbije svake godine sprovodi međunarodni Zimski popis ptica vodenih staništa. U okviru ovog popisa tokom januara obilazimo gotovo svaku vodenu površinu u Srbiji, međutim ornitološka radoznalost ne da mira, pa kada god se ukaže prilika, tokom zime, probamo da na većim vodenim površinama pronađemo neku retku pticu selicu. Ovog puta smo imali mnogo sreće i dobili smo pravi novogodišnji poklon - zaključio je Slobodan Marković.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading