novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Dejana Bosančić iz Bačke Palanke ima desetogodišnje iskustvo u ovom poslu. Kako je objasnila, ulaganja u na samom početku obuhvataju nabavku kvalitetnog semena, pripremu zemljišta, đubrenje, zalivanje, zagrtanje, okopavanje, zaštitu, kao i radnu snagu s obzirom da se dosta posla obavlja ručno.

Povrće

Foto:shutterstock

 

"Nabavljamo seme direktno od proizvođača, tako je jeftinije. Treba nam od 1,5 do 2 kilograma, bolje da je rasad gušći, lako ga je raščupati. Klijavost je 99 odsto, a u pitanju je sorta kamuš bugarski tip praziluka", kaže naša sagovornica, dodajući da je reč o snažnoj i dugačkoj biljci sa dobrim udelom belog dela u odnosu na zeleni deo.

Pre nekoliko dana zasejala je seme u plastenik, ručno u leje, zalila ga i sad samo prati temperaturu - mora biti više od 10 stepeni jer je to uslov da dobro i brzo pusti klicu i nastavi da raste.

Osim kupovine semena na samom startu treba dodati i ulaganja u kupovinu humusa što je bitna stavka. Nakon toga sledi prihrana, zaštita, obavezno navodnjavanje, a iako imaju dosta mehanizacije potrebno je angažovati radnike. I to sve košta. Polovinom aprila mlade biljke praziluka su spremne za rasađivanje na otvorenom.

kupus

Foto: Shutterstock

 

Više na njivi nego kod kuće

Dejana se osvrnula i na prethodnu godinu koju će svi poljoprivredni proizvođači pamtiti po visokim temperaturama i ogromnom trudu da se očuva usev.

Ona kaže da su gotovo svakog dana bili na njivi - više na njivi nego kod kuće, imaju kišna krila, te su tako zalivali. Sistem kap po kap u slučaju ove proizvodnje nije dobro rešenje jer se praziluk mora često zagrtati i okopavati, pa bi tako oštetili trake.

"Kiše nije bilo danima te smo morali zalivati svakih dva do tri dana, a onda smo štitili usev od plamenjače. Zeleni deo praziluka nije tako osetljiv kao lišće celera koji takođe sadimo."

povrće

Foto: Shutterstock

 

Sa površine od 1,5 hektara imali su oko 25 tona odličnog roda što je, zahvaljujući angažovanju cele porodice, i po najvećim vrućinama tek neznatno manje u odnosu na godinu sa normalnim vremenskim prilikama.

Ništa bez motike

Na svu sreću, kako je rekla, praziluk neće da diraju ni ptice ni glodari, verovatno zbog intenzivnog mirisa i jake arome, a zbog plodoreda treba redovno menjati parcelu.

Okopavanje motikom i špartanje kao i zagrtanje su obavezne mere nege i imaju dobar efekat", rekla je Dajana i napomenula da kad krene vađenje izvade samo onoliko koliko treba jer brzo uvene, pogotovo ukoliko je toplije vreme.

njiva

Foto: Shutterstock

 

Bosančići imaj imaju ugovorenu proizvodnju sa firmama - hladnjačarima te im je tako lakše, koliko kupac zahteva toliko mu i odnesu i ne prodaju na pijacama.

Očekivana dobit

Planiranje zarade od praziluka nikad nije precizno, zavisi od cena repromaterijala, od ponude i potražnje, kao i cene na tržištu i naravno ostvarenih prinosa. Treba pažljivo planirati ulaganja i kontrolisati troškove proizvodnje kako bi se izvukao maksimum.

"Kao i u svakoj proizvodnji ima dosta ulaganja, ali naše iskustvo kaže da kad se na kraju sezone podvuče crta uz upornost i svakodnevni rad isplati se saditi praziluk", rekla je ona, piše Agroklub.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading