Marko Nikolić maratonac
Foto: Printscreen/Marko Nikolić/Instagarm

“Hvala ti Bože što si mi dao snage da izdržim. Hvala svim dobrim ljudima koji su mi dali snage da izdržim kada mi je bilo najteže.” Ovim rečima posle 27 dana i 1.420 pretrčanih kilometara kroz pustinju Maroka Marko Nikolić (36) iz Vranja, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes menadžer, okončao je svoj humanitarni "Maraton za život" kojim je teško obolelom dečaku iz Niša Maksimu Milenkoviću (5) pomogao da sakupi novac za lečenje.

Marko Nikolić je 27. novembra krenuo u iz grada Dahla, a danas je stigao u grad Marakeš u Maroku, čime je okončao svoju nesvakidašnju humanitarnu misiju tokom koje je za lečenje dečaka sakupljeno je više od 60.000 evra, tako da je ostalo još oko 20.000 evra da se sakupi kako bi dečak dobio gensku terapiju koja mu život znači!

 

Marko je pozvao sve da nastave da šalju poruke 61 na humanitarni broj 3800 za Maksima kako bi se iznos što pre sakupio.

- Borio sam se protiv nehumanih uslova 27 dana. Jaki vetrovi, sunce, peščana oluja, hladne noći, spavanje u šatoru, buđenje svakog dana u 5 ujutru, guranje kolica nekoliko dana, žuljevi, otok. Pobedio sam na kraju. Pobedio sam samog sebe. Ujedinili smo još jednom ceo Balkan, ujedinili smo sve dobre ljude – poručio je Marko.

 

On kaže da je ponosan na sve ljude koji su uplaćivali donacije za Maksima rekavši da su to “veliki ljudi”.

- Ja sam samo pokretač, ljudi su bili glavna karika u ovoj humanoj priči koja će ostaviti veliki trag. Nadam se da smo poslali veoma važnu poruku celom Balkanu. Nadam se da sam makar jednu mladu osobu inspirisao. Jednom je Markus Aurelijus rekao: “Šta uradimo u životu odjekuje u večnosti”. Ne odustaj, bori se za sebe i svoju porodicu. Pomozi drugima koliko možeš. Uloži u sebe i nikad ne odustaj. Možeš mnogo više nego što misliš. Nisi svestan kolika mentalna snaga leži u tebi. I na kraju ostani dobar čovek... Vidimo se na drugoj strani. Nema nazad – poručio je Marko iz Maroka.

Marko je planirao da pretrči 1.600 kilometara za dvadesetak danas li je zbog izuzetno surovih uslova u pustinji bio primoran da skrati rutu na 1.400 kilometara. Tome je doprinelo to što su dvojica članova njegovog tima koji su ga pratili na biciklama bili su prinuđeni da odustanu nakon što su završili na infuziji, pa je Marko nekoliko dana trčao sam gurajući dečja kolica u kojima je nosio najneophodniju opremu, što ga je dodatno iscrpilo. Osim toga, povrede, užasni žuljevi I gubitak telesne težine učinili su svoje.

Među izazovima sa kojima je morao da se nosi bilo je i trčanje kroz peščanu oluju koju je opisao kao u horor filmovima.

 

Marko koji već pet godina živi i radi u Kuvajtu krenuo je 27. novembra iz grada Dahla u humanitarnu misiju koju je nazvao “Maraton za život”. Oboleli dečak Maksim Milenković (5) iz Niša ima retku mutaciju gena i jedini je u Srbiji sa tom bolešću.

Zbog Vranjanki se popeo na Kilimandžaro

Posle četvorodnevnog uspona Marko Nikolić je 7.juna 2023.godine osvojio Uhuru Peak (5.895 metara), najviši vrh Kilimandžara. Marko je u uspon na “krov Afrike” krenuo kako bi pomogao Vranjankama Adrijani Simeonovoj, Nadici Stošić i Snežani Stanković da sakupe novac za lečenje. Njegov podvig je utoliko veći jer je uspeo da se na najvišu kotu Afrike popne sa rancem teškim 23 kilograma.

Za Teodoru trčao 1.000 kilometara

Pre pet godina, u avgustu 2018.godine Marko Nikolić je izveo svoju prvu humanitarnu akciju. On je tada pretrčao 1.000 kilometara od Niša, gde je živeo, do Atine u Grčkoj. To je učinio kako bi skrenuo pažnju javnosti i apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu u sakupljanju 50.000 evra za lečenje tada jednogodišnje Teodore Cvetanović iz Aleksinca.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading