šolak
Foto: Privatna arhiva/Promo

Skandali i afere Šolakove poslovno-kriminalne hobotnice ne prestaju da zabavljaju javnost u Grčkoj.

Iznevereno obećanje o investiranju dve milijarde evra u izgradnju optičke i 5G mreže, sumnje da su prevarili EU za 100 miliona evra, astronomski dugovi i teški poslovni gubici, pokušaji pravljenja monopola, prikrivene kupovine televizija, otvorene pretnje neposlušnim novinarima, burne svađe među suvlasnicima, pa čak i izdavanje bezvrednih fakultetskih diploma - nemoguće je nabrojati aferaška dešavanja sa Junajted Grupom kojima su se ove godine bavili najugledniji i najpopularniji mediji u Grčkoj, gde je pomenuta grupacija prisutna preko operatera Nova i nekoliko TV kanala.

Najnoviji skandal gazde Šolaka objavio je grčki biznis portal Fajnenšel Report, pozivajući se na zvanične izveštaje i dokumente.

Uvidom u ovih dana objavljen finansijski izveštaj kompanije „Summer Invest Sarl” iz Luksemburga, kojom upravlja investicioni fond BC Partners, većinski vlasnik Junajted Grupe, saznaje se da je Dragan Šolak od ove grupacije, u kojoj je zvanično manjinski vlasnik, u dva navrata uzimao velike pare kako bi finansirao kupovine fudbalskih klubova!

šolak

Foto: Vikipedia

 

To što je lično milijarder gazdi Šolaku očito uopšte nije bitno, pa za svoje lične razbibrige koristi pare kompanije, koja inače grca u finansijskoj dubiozi - ukupna zaduženja Junajted Grupe iznose više od 7 milijardi evra, dok su im akumulirani gubici dostigli katastrofalnih 800 miliona evra!

A evo šta Fajnenšel Report tačno piše: „Iz finansijskih izveštaja pravnog lica Summer Invest Sarl proizilazi da je lični kredit osnivača i akcionara Junajted Grupe, srpskog biznismena, osnivača, akcionara i predsednika Junajted Grupe Dragana Šolaka, za ulaganja u fudbal - kupio Sautempton za 100 miliona funti, ali je tim onda ispao u drugu ligu - značajno povećan. Taj iznos je porastao na 195 miliona evra sa 129 miliona evra u 2021. godini”.

Pare za drugu ligu

Dragan Šolak je, dakle, u dva navrata uzeo pare od Junajted Grupe, što je formalno prikazano kao pozajmica, da bi po Evropi glumatao fudbalskog moćnika: prvi put krajem 2021, uoči kupovine tadašnjeg engleskog premijerligaša Sautempton, u iznosu od 129 miliona evra, a drugi put u toku 2022. još 66 miliona evra.

Šta se desilo prošle godine da je Šolaku trebalo da dodatno zahvati u kasu kompanije - kupio je u Turskoj drugoligaški fudbalski klub Goztepe. Uz to, u pokušaju da nekako spasi Sautempton od ispadanja iz Premijer lige, dao je nepoznatu sumu novca za brojna pojačanja, pokazalo se bez uspeha.

Sautempton je sa Šolakom na čelu ispao iz Premijer lige i trenutno je četvrti na tabeli engleskih drugoligaša, dok je Goztepe u istom rangu takmičenja u Turskoj na sedmom mestu.

Nimalo sjajni rezultati klubova koje je kupovao nisu uticali na to da gazdin fudbalski entuzijazam splasne, pa je u toku 2023. u Francuskoj pazario takođe drugoligaša Valensijen - trenutno ubedljivo poslednjeg na tabeli, pred ispadanjem u treću ligu!

Šta će čovek kad voli - tako bi se mogle opisati avanture gazde Šolaka u evropskom fudbalu. Još kad za finansiranje ljubavi prema fudbalu (koju je, istina, otkrio tek u poodmaklim godinama) ne bi koristio silne milione svoje propale Junajted Grupe.

Gubitaš iz Luksemburga

„Summer Invest Sarl”, registrovana u Luksemburgu, još jedna je gubitaška kompanija povezana sa Junajted Grupom.

Prema izveštaju koji je objavio grčki Fajnenšel Report, ova filijala Dragana Šolaka i BC Partners napravila je u 2022. godini operativne gubitke od 11,4 miliona evra, što je drastičan pad u odnosu na 2021. kada su bili u operativnom plusu od čak 47 miliona evra.

Ukupni gubici u 2022. iznosili su im čitavih 320 miliona evra, dok su u 2021. bili 173 miliona evra.

Suđenje Šolakovom direktoru u Skoplju

„Posle nekoliko meseci i četiri odlaganja, konačno je počelo suđenje direktoru Total TV Makedonija Nikoli Tasevu, optuženom za zloupotrebu službenog položaja”, objavila je juče skopska TV Kanal 5.

Tasev se tereti da je sklapao ugovore bez sazivanja Skupštine društva, čime je, prema navodima optužnice, poslovnog partnera Tonija Iliovskog oštetio za 500.000 evra. Tasev je pred sudom izjavio da se ne oseća krivim, dok je Iliovski poručio da je ovaj nezakonito sklapao ugovore i kršio Zakon o privrednim društvima.

- Unakrsno ispitivanje je izazvalo napetost u sudnici, zbog čega je sudija Baševska morala da smiri situaciju - objavio je Kanal 5 iz Skoplja.

Ipak, ovo je tek sitnica u odnosu na to kakva afera preti Junajted Grupi u Severnoj Makedoniji.

Već nekoliko meseci traje istraga zbog osnovanih sumnji da je njihova firma Total TV Makedonija umešana u organizovani kriminal i višegodišnje poreske utaje, dok su istražnim radnjama navodno obuhvaćeni vrhuška Junajted Grupe i Dragan Šolak lično, nedavno su objavili makedonski mediji.

A mediji u Grčkoj pišu da je slučaj Total TV Makedonija jedan od razloga zašto BC Partners dozvoljavaju Šolaku da upravlja Junajted Grupom kao svojom ličnom prćijom - na taj način kompletnu krivicu za teške kriminalne radnje mogu da prebace na njega!

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading