Račun nisu dobili 18 godina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Komšija Dragan otkrio im je da je i on imao isti problem dok nije otkrio nekoliko trikova koji su mu prepolovili račun i rešili ga dugogodišnje glavobolje.

Iako su isprva bili skeptični, Petrovići su shvatili da nemaju šta da izgube, te su primenili tri važna pravila koja im je rođak rekao. Već prvog meseca videli su rezultate.

Šporet i način pripreme hrane

Rečeno mu je da hranu spremaju u sudovima veličine ringle da bi se izbeglo nepotrebno rasipanje energije.

- Poklopite posudu koju koristite za kuvanje jer ćete tako vreme kuvanja i potrošnju energije smanjiti za oko 10%. Ako kuvate u ekspres loncu, prepolovićete vreme kuvanja i potrošnju energije! Ako isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuva, a vi ćete dodatno uštedeti energiju - rekao mu je rođak, a tog saveta su se potom počeli pridržavati svi u kući.

Mašina za veš

Uključujte mašinu za veš i mašinu za sudove noću, odnosno u doba niže tarife, najbolji je savet koji su dobili Petrovići,  jer je električna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju. 

Perite veš i sudove na nižoj temperaturi.

- Mašine napunite vešom odnosno sudovima pre pranja jer tako smanjujete broj pranja mesečno, a time i utrošenu energiju i vaše račune! - otkrio im je on.

Koristite energiju pametno, plaćajte manje!

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike i USAID-a, projekat Bolja energija vas savetuju kako da uštedite energiju i da vam računi budu manji.

USAID projekat Bolja energija već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Projekat nastoji da reši pitanje nedostatka podsticaja kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetsku efikasnost, zatim pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije. Unapređenjem sposobnosti Srbije da odgovori na spoljne šokove, čime se povećava i njena otpornost, ovaj projekat doprinosi ostvarenju opšteg cilja USAID-a za prosperitetnijom i demokratskijom Srbijom posvećenom evropskim integracijama i oslanjanju na sopstvene resurse. 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading