Kajgana
Foto: Shutterstock

Gotovo svakodnevno se u Srbiji koristi izraz "Košta kao Svetog Petra kajgana". Upotrebljava se kad neko želi da objasni da je nešto skupo, a retko ko se zapita koja priča stoji iza ove izreke

Na društvenim mrežama je objavljen video-snimak u kome se objašnjava kako je izreka navodno nastala. Snimak je objavljen na TikToku, a u njemu muškarac navodi da je istražio koja se priča krije iza nje. "Priča je od davnina. Isus i Sveti Petar su na svom putovanju naišli na selo. Bili su gladni i umorni. Potražili su smeštaj. Naišli su na jednu gospođu koja im je rekla da mogu da prenoće ali da moraju da se paze njenog muža koji je preke naravi. Ona ih je ponudila kajganom i jeli su. Zatim su legli da spavaju", započeo je muškarac objašnjenje. 

Naveo je da je pomenuti muž kući došao pripit i da je uzeo toljagu jer je pomislio da su Isus i Sveti Petar provalnici. "Prebio je jednog od njih, a to je bio Sveti Petar. Legli su da spavaju nakon toga. Sveti Petar je u nekom trenutku zamolio Isusa da zamene mesta zato što mu je bilo teško da spava od bolova koje je dobio od batina", ispričao je. 

Prema rečima muškarca koji je objavio video na društvenoj mreži, muž se nakon nekog vremena setio da nije prebio drugu osobu koja je ležala. "Ode i prebije ovog koji je bio na drugoj poziciji, a to je bio Sveti Petar jer se zamenio sa Isusom. Tako je Sveti Petar dobio duple batine sve zbog kajgane i prenoćišta. Tako je nastala izreka "Skupo kao Svetog Petra kajgana"", zaključio je muškarac. 

 

Pored ove teorije postoje još tri. Jedna od njih je napisana u knjizi Milana Šipke "Zašto se kaže". Kako se u njoj navodi, po jednoj legendi nepoznati dečak je Svetom Đorđu napravio kajganu i odneo mu u crkvu. U crkvu su zatim došla četiri trgovca, da se pomole, i tamo su ugledali kajganu, a pošto su bili gladni rešili su da je pojedu.

 

Svetog Đorđa je razljutilo to što su ovi trgovci pojeli kajganu koju je mali dečak namenio njemu, pa je iskoristio svoje svetačke moći i učinio da trgovci ne mogu da izađu iz hrama sve dok ne prilože po jedan veliki zlatnik. Nakon što su dali po zlatnik rekli su Svetom Đorđu: "Mnogo ti je skupa kajgana". 

Prema navodima, tako su Grci počeli da koriste taj izraz a Srbi su to nekako čuli i počeli da ga koriste samo što su Svetog Đorđa zamenili Svetim Petrom.  Druga teorija navodi da je Sveti Petar taj koji je skupo platio kajganu. Sveti Petar i Isus su prenoćili kod jedne siromašne udovice koja je imala mnogo male dece. Ona ih je lepo ugostila i ponudila im je kajganu ali Isus je odbio da jede kako bi više ostalo za decu.

Rekao je Svetom Petru da ni slučajno ne dira kajganu i otišao na spavanje. Kako je Petar bio mnogo gladan rešio je da pojede kajganu, pa šta bude, ali kajgana se istog momenta okamenila i on nije mogao da je pojede. Ujutru je Isus rešio da kazni Petra zbog njegove sebičnosti pa je Petar morao da prosi po selu kako bi obezbedio hranu za udovičinu decu.

I treća teorija kaže da su Isus i Sveti Petar prenoćili kod nekog seljaka koji nije bio velikodušan pa su legli gladni. U neko doba se Sveti Petar probudio, uzeo nekoliko jaja i napravio kajganu. Nakon jela je legao da spava pored Isusa. Seljak je primetio krađu i lopova pa je došao u sobu i nekoliko puta udario kocem Petra po leđima.

Sveti Petar je onda probudio Isusa i predložio mu da zamene mesta, jer se bojao da će teške batine tek uslediti. Isus je na to pristao, ali tada se seljak setio da je prebio samo jednoga, a da su jaja verovatno pojela obojica, pa je opet ustao i raspalio po onom drugom, dakle opet po Svetom Petru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading