HARA MISTERIOZNI VIRUS SLIČAN KORONI Trebalo bi da se zabrinete ako imate neki od ovih osam simptoma
Foto: Shutterstock

Lekari upozoravaju da misteriozni virus koji uzrokuje pneumoniju, sličan kovid virusu, može izazvati čak osam simptoma, a ne samo tri kako se ranije smatralo.

Pored već poznatih simptoma poput visoke temperature, znojenja i drhtavice, ubrzanog rada srca, oštrog bola u grudima, brzih i plitkih udisaja, nedostatka daha u mirovanju, suvog i razdražljivog kašlja, sada se kao simptomi pominju i delirijum ili konfuzija.

Ovo je izazvalo zabrinutost među zdravstvenim zvaničnicima širom sveta, posebno nakon što su se prvi slučajevi virusa pojavili u Evropi, u Danskoj i Holandiji, uglavnom među decom uzrasta između pet i 14 godina.

Pneumonija - opasnost za decu i starije osobe

Pneumonija, koja može biti bakterijskog, virusnog ili gljivičnog porekla, uzrokuje upalu alveola (vazdušnih kesa) u plućima, koje se pune tečnošću.

Ova bolest može biti fatalna, posebno za bebe, starije osobe i osobe sa srčanim ili plućnim oboljenjima. Lekarka opšte prakse Hana Patel ističe važnost brzog reagovanja i potraživanja saveta lekara ukoliko postoji sumnja na pneumoniju.

Takođe, naglašava da je uobičajeno da se u zimskim mesecima vidi porast broja i vrsta respiratornih infekcija, ali da Svetska zdravstvena organizacija prati povećane slučajeve upale pluća u Kini i analizira šta se tačno dešava.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading