Virus
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Posle pojave u Kini, sve je više upale pluća kod dece u Holandiji, Danskoj i SAD. Zdravstvene vlasti u Danskoj saopštile su da je broj zaraženih ovom bakterijom dostigao epidemijski nivo.

Šetajuća pneumonija

U pitanju je bakterijska infekcija kod koje je većina antibiotika potpuno beskorisna.

Kako prenosi "Dejli mejl", pre nedelju dana u Kini je registrovan alartmantno veliki porast broja dece obolele od atipične upale pluća, praćene visokom telesnom temperaturom, ali bez kašlja.

Kao zlokobni eho iz prvih dana pandemije koronavirusa, usledile su fotografije prepunih čekaonica zdravstvenih ustanova i snimci zaposlenih u belim skafanderima koji dezinfikacionim sredstvima prskaju po školama i mestima okupljanja većeg broja dece.

Danski Državni institut za serume (SSI) saopštio je da se broj obolelih u poslednjih pet nedelja utrostručio i da se očekuje dalji rast. Izveštaj je usledio nakon što je zabeležen porast broja obolelih u Holandiji i susednoj Švedskoj. To je pojačalo strah od izbijanja nove epidemije u Evropi.

"Mycoplasma pneumoniae" izaziva srednje teške oblike bolesti, koja se naziva i šetajućom pneumonijom, a najčešća je kod mlađe dece.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading